Onze favoriet: Osprey Archeon 65 backpack

Tjitske Kingma

Het kan een hele opgave zijn: een goede backpack vinden. Ruim, maar compact genoeg om te vervoeren, stevig, maar niet zwaar. Ook is het draagcomfort van groot belang. Onze redacteur Tjitske testte een exemplaar uit de nieuwe, duurzame Archeon-lijn van Osprey.

Al een aantal jaar staarde ik jaloers naar de backpacks van vrienden. Terwijl ik voort sjokte met een rolkoffertje of weekendtas, wandelden zij met een stevige pas door dankzij de backpack op hun rug. Genoeg was genoeg, dus voor een kampeertrip in eigen land besloot ik zelf een backpack uit te testen: de Archeon 65 van Osprey.

Formaat

Archeon is Osprey’s nieuwste lijn backpacks, met rugzakken van 25 liter, geschikt voor dagelijks gebruik, een middenmaat van 45 liter, en grote backpacks van 65 en 70 liter. De Archeon backpacks zijn gemaakt van duurzaam, volledig gerecycled nylon canvas en hebben metalen gespen in plaats van plastic.

Door het forse formaat was ik bang dat de rugzak aan de ietwat grote kant zou zijn, maar met mijn 1,73 meter paste de Archeon 65 comfortabel op mijn rug. De backpack is speciaal ontworpen voor vrouwen, met een iets smaller rugpaneel dan variant van 70 liter. Desalniettemin vond mijn vriend van 1,85 meter hem ook lekker zitten. Langere en/of bredere mannen doen er wellicht goed aan om wél voor de mannelijke variant van 70 liter te kiezen.

Deep Space Blue

De Archeon 65 is verkrijgbaar in slechts één kleur: Deep Space Blue. Ik vind het een prachtige, diepe kleur en kies sowieso vaak voor (donker)blauwe accessoires, maar een extra kleuroptie was leuk geweest. Het voordeel van deze donkere kleur is dat ik de backpack gerust op het gras durfde te zetten zonder bang te zijn voor vlekken. De stof voelt stevig aan, en de metalen gespen ogen niet alleen strak, maar kunnen ook niet gauw kapot gaan. Hierdoor is het een rugzak die gerust jarenlang meegaat. Naast duurzaam en stevig, is het design van de Archeon-lijn ook heel fijn. De rugzakken zien er stuk voor stuk prachtig uit en zijn praktisch ingedeeld. De prijs is aan de ietwat hoge kant, maar je krijgt er wel een duurzame en enorm stevige backpack voor terug die goed tegen een stootje kan en zomaar levenslang meegaat.

Je kunt de backpack met behulp van twee ritsen aan de voorkant volledig openritsen als een weekendtas. Dit ervaarde is als enorm prettig, omdat dit handig was met inpakken maar ook voor het bereiken van spullen onderweg. Onderaan de pack zit een groot vak voor een slaapzak of matje, en bovenop zit nog een extra vak voor losse spullen. Aan de heupband zitten twee kleine vakjes voor bijvoorbeeld je sleutels, portemonnee of telefoon. Aan de buitenkant van de backpack zitten meerdere gespen, waardoor je er nog allerlei extra dingen aan kunt bevestigen, wat enorm handig was voor mijn kampeertrip.

65 liter is niet niks, en bleek ook voldoende voor vijf dagen kamperen in eigen land. Dankzij de Archeon 65 droeg ik mijn luchtbed, slaapzak, gasstelletje en behoren, kleren, toiletspullen en zelfs een inklapbare campingstoel op mijn rug. Als mijn tent iets kleiner van formaat was, had die er ook best bij gekund. Mijn luchtbed zat opgerold in het vak onderop, en in het vak bovenop had ik kleine spelletjes, pennen, mijn telefoonlader en een powerbank. Een portemonnee met pinpas en ov-kaart paste in de heupvakjes en mijn slaapzak en de stoel zaten met behulp van de gespen aan voorkant van de rugzak bevestigd. Ik kan met recht zetten: ik wil nooit meer zonder backpack op pad.

Conclusie

Hoewel ik alleen maar lof heb voor mijn Archeon 65, heeft de backpack ook een keerzijde. 65 liter is nou eenmaal veel, dus de rugzak is nogal groot. Je zou hem bijvoorbeeld niet mee kunnen nemen als handbagage, dus voor een rondreis zou ik hem niet aanraden. Natuurlijk heb je in een warm land minder kleren nodig en waarschijnlijk ook geen slaapzak en luchtbed, dus kies dan voor een kleiner exemplaar. De Archeon 65 is perfect voor langere reizen in koude gebieden en als je gaat kamperen, omdat je gemakkelijk je kampeerspullen én kleren op je rug kunt dragen. Met 2,6 kilo is de backpack niet het lichtste exemplaar dat Osprey in zijn collectie heeft, maar je voelt aan de stof en gespen dat de rugzak van hoge kwaliteit is. Daarnaast zit de backpack comfortabel op je rug, dus als je de borst- en heupgespen goed hebt afgesteld merk je bijna niks van het totale gewicht, dat bij mij op zo’n 15 kilo uitkwam.

Kortom, zoek je een backpack die je leven lang meegaat voor langere reizen, festivals of kampeertrips? Dan is de Archeon 65 zeker wat voor jou. Zoek je een iets compacter model voor het reizen in warmere landen, dan zou ik deze aan je voorbij laten gaan.

Specificaties
Gewicht: 2,6 kilo
Maximale afmetingen (cm): 82 x 36 x 31
Volume: 65 liter
Prijs: €300, ospreyeurope.com

Beeld: Osprey, Tjitske Kingma