Onze favoriet: Keb Fleece Hoodie van Fjällräven

Sophie Bous

Een stevig vest voor trektochten, een tussenlaag voor alpiene avonturen of gewoon warmte op koudere dagen: voor een beetje outdoorliefhebber is een fleecevest onmisbaar. Mijn favoriet: de Keb Fleece Hoodie van Fjällräven.

Deze zomer leefde ik in mijn fleecevest. Vrijwel ieder moment dat de zon niet scheen was ik in mijn lauriergroene Keb Fleece Hoodie te vinden. En dat was uiteindelijk nogal vaak (is het überhaupt zonnig geweest dit jaar?): op kanoreis door de Weerribben, bij het beklimmen van besneeuwde Zwitserse Alpen, bessen plukkend in de bossen van Zweden en thuis in de tuin, tijdens koele zomeravonden. Hij is behoorlijk multi-inzetbaar, deze Keb.

Perfect afgewerkt

De Keb Fleece Hoodie van Fjällräven is een op het oog relatief dun fleecevest, en dat is precies het punt. Hij is van de buitenkant niet zo wollig en bulky als meer “typische” fleecevesten, maar glad afgewerkt, zodat hij soepeler beweegt onder een jas. Twee steekzakken met rits en nog een borstvak maken het een functioneel geheel, zonder toeters of bellen.

Nee, het wollige van dit vest zit van binnen: de voering is werkelijk superzacht. Maar laat het je niet misleiden, dit vest kan wel namelijk wel tegen een stootje. De verstevigingen op de schouders zijn daar een voorbeeld van. Lange trektochten met een rugzak worden daarmee net dat beetje comfortabeler, plus je vest gaat langer mee. Nog zo’n detail: een klein lapje bovenaan de rits, zodat die niet in je kin drukt als je met guur weer de rits helemaal dichttrekt. Het enige wat ik mis waren openingen om mijn duim doorheen te kunnen steken. Als ik dan iets moet noemen.

Zomervest voor alle seizoenen

Het fijne aan dit vest is dat hij eigenlijk altijd kan worden gedragen. De duurzame polyester-wolmix reguleert de warmte op zo’n manier dat je er niet al na 10 minuten in zit de zweten. Ideaal voor die zomeravonden dus, maar als je ermee door de sneeuw van Zwitserland loopt levert het vest ook prima werk als een tussenlaag. Met een thermoshirt, dit vest, een isolerende donslaag en een hardshell jas liep ik zonder problemen de besneeuwde Breithorn op, zonder het een moment echt koud te hebben.

En ook op de druilerige, wat minder grote hoogtes van de Overijsselse Weerribben was het vest een fijne metgezel. Op het water kon het aardig frisjes zijn, maar gecombineerd met de kanobewegingen raakte ik steeds snel weer op temperatuur. Zonder echt vies-zweterig te worden; zelfs na een week in de kano viel de geur me nog alleszins mee (maar dat is subjectief natuurlijk).

 

Meer informatie

Het vest komt in een handjevol kleuren, van ‘laurel/deep forest green’ en ‘plum’ tot zwart, donkerblauw en grijs. Maat M was voor mij als wat langere vrouw (1,80 meter) perfect. Prijs: €189,95; fjallraven.com

Beeld: Fjällräven, Marlous Dompeling, Sophie Bous