Onze favoriet: Fjällräven Ulvö Rolltop 23

Tjitske Kingma

Een multifunctionele rugtas die je zowel meeneemt op citytrip als op een hike: dat is de Ulvö Rolltop 23 van Fjällräven.

Als fervent reiziger kom ik in veel verschillende situaties terecht. Een regenachtige citytrip in Duitsland, een wandeling over 't wad in Noord-Nederland of een trektocht door de vochtige jungle van Uganda. Als je je gear dan een beetje jofel wil opbergen, is een waterdichte rugzak een must. De Fjällräven Ulvö biedt uitkomst.

In de jungle van Uganda

Hebben en houwen

Als ik op reis ga wil ik zo praktisch mogelijk inpakken. Geen gesleep met extra tassen: de rugzak die ik meeneem als handbagage moet multi-inzetbaar zijn (mits ik ook ruimbagage heb, natuurlijk). De Ulvö Rolltop 23 van Fjällräven voldoet aan deze wens. Mijn Macbook Air past in het laptopvak en mijn hervulbare fles kan in het zijvak. Deze is wel ietwat aan de kleine kant, dus een hele brede fles past wellicht niet. Verder kon ik mijn spiegelreflexcamera, sjaal, e-reader, map met reisdocumenten en wat snacks voor onderweg er in kwijt. Wat heb je nog meer nodig? 23 liter is ideaal om mee te nemen in het vliegtuig, want je kunt 'm nog net onder de stoel voor je kwijt. De tas is ook lekker smal, vooral als je er niet te veel in doet. Wat ik een nadeel vond is dat je door het rolltopsysteem alles van bovenin moet pakken, waardoor de tas soms een beetje een grabbelton wordt als je er veel spullen in doet.

De Ulvö Rolltop is unisex en fijn voor iedereen

Waterdicht

De belangrijkste feature waar deze tas aan moest voldoen, is waterdicht zijn. Ik nam de rugzak voor het eerst mee naar Uganda, waar hij gelijk al een test onderging in een kano. Onhandig als ik ben, zette ik de rugtas op de grond van de kano, waar niet veel later een laagje water in dreef. Het resultaat? Een natte buitenkant, maar droge spullen! Dit is te danken aan het waterdichte Bergshell-materiaal, gemaakt van gerecycled nylon. 

De Ulvö gaat overal met me mee naartoe

Draagcomfort

Met mijn 1,73 meter lengte is de tas een goed formaat. Hij zit lekker tegen mijn rug en draagt fijn. Ook mijn vriend van 1,85 vind het een comfortabele rugzak. De Ulvö Rolltop 23 heeft een borstriempje, maar die gebruik ik in praktijk amper. Omdat de Ulvö 23 niet zo groot is, ontbreekt er een heupriem. Dat maakt de rugzak wellicht iets minder geschikt voor lange dagtochten, maar daarvoor is de grote broer Ulvö Rolltop 30, die wel een heupriem heeft. 

Meer informatie

Je bestelt de Ulvö Rolltop 23 op de officiële website van Fjällraven of in één van de verkooppunten. De rugtas kost €159,95. De Ulvö Rolltop 23 is verkrijgbaar in drie kleuren: Zwart, Red Gold (geel) en Peacock Green. 

Beeld: Tjitske Kingma, Mark Bogema