Onze Favoriet: de veelzijdige Landmark van Thule

Sophie Bous

Een goede backpack is de ideale reisgenoot. Maar de perfecte vinden heeft nogal wat voeten in de aarde. Gelukkig komt de Thule Landmark van 40 liter verrassend dicht in de buurt.

Op het gebied van reisbagage voel ik me soms net Goudlokje; de dagelijkse rugtas is te klein voor lange reizen, mijn backpack van 70 liter te groot voor een midweek, en van die onhandzame rolkoffertjes word ik ook niet gelukkig. Bestaat er ergens een tas die precies goed is?

Mijn oog viel op de nieuwe serie backpacks van Thule: Landmark. Ik koos voor de 40 liter-variant, met precies de goede afmetingen om als handbagage mee te mogen – perfect voor het vijfdaagse familiebezoek naar Zweden dat op de planning stond. Op het eerste gezicht lijkt het een gewone rugzak, maar er gaan veel geheimen schuil achter het polyester.

Om te beginnen opent de tas niet aan de bovenkant maar aan de voorkant; leg de tas met de rug naar beneden neer en je ritst ‘m open als een soort compacte weekendtas. Een eigenschap waar ik aanvankelijk de meerwaarde niet helemaal van inzag – totdat ik tijdens het inpakken bemerkte dat het op die manier veel makkelijker is om leemtes op te sporen en er bijvoorbeeld nog een opgerold shirtje tussen te proppen. Het inpakken gebeurt überhaupt geordender, en de 40 liters lijken haast eindeloos; naast mijn kleding voor vijf dagen, klimbenodigdheden en een pastamachine (een onhandig gekozen, lijvig cadeau) was er nog genoeg ruimte over voor de verplichte levering zoute drop.

De ruimte in de Thule Landmark lijkt haast eindeloos | Foto: Sophie Bous

Bij het ontwerpen van de Landmark-serie was veiligheid een belangrijk focuspunt. Het vak boven op de tas is verstevigd, zodat het kleine spul waar je snel bij moet kunnen geen risico loopt geplet te worden – je kunt je zonnebril er dus zonder koker in kwijt. Het ritssysteem is zo bedacht dat grijpgrage handen de tas niet makkelijk in komen; je maakt de ritsen vast aan de tas, waardoor er geen beweging in te krijgen is, en je kunt ze extra vergrendelen door er een slotje aan te hangen (die moet je er wel los bij kopen). In het grotere vak vind je bovendien een geheim ritsje, met daarachter plek voor kleine waardevolle spullen, zoals een paspoort of creditcard.

De plaatsing van het aparte laptopvak (voor laptops tot 15 inch), direct tegen het rugpand, heeft wel een nadeel: als er een laptop in zit wordt de achterkant van de tas vrij rigide. Het ontbreken van een mesh rugframe maakt deze tas ook minder geschikt voor lange wandeltochten; de achterkant komt gelijk tegen je rug aan, wat niet echt ademt. Toch werd ik door het draagcomfort aangenaam verrast: van het behoorlijke gewicht van de pastamachine heb ik nauwelijks iets gemerkt en met de heupbanden erbij voelt de Landmark haast behaaglijk als een knuffel.

De Landmark-serie van Thule bestaat uit tassen speciaal ontworpen voor mannen en vrouwen, in vier kleuren. Er zijn drie varianten, van 40, 50 en 60 liter. Bij de tassen van 50 en 60 liter zit een handige afneembare daypack (vanaf €159,95; thule.com).

Ook fijn voor voor onderweg: de Sony h.ear noise cancelling koptelefoon.

Openingsbeeld: Thule