Onze favoriet: de Kånken laptop 13" van Fjällräven

Linda Ismaili

De Kånken van Fjällrävan is inmiddels een klassieker – het model bestaat al sinds 1978 – en toch heb ik afgelopen februari pas mijn eerste exemplaar in gebruik genomen. Twee maanden later is het hoog tijd om mijn ervaringen te delen. 

Of je nu op reis gaat, uren in de trein zit of gewoon naar werk of school fietst – een goede rugtas is onmisbaar! In ieder geval in mijn leven, want op de een of andere manier heb ik altijd veel spullen bij me, waar ik ook ga. Als ik een rugtas vaak gebruik, vind ik het dan ook fijn als er veel in past, hij comfortabel draagt en er ook nog eens leuk uit ziet. Het oog wil ten slotte ook wat! Oh, en in mijn geval moet er een laptop inpassen, ik ga niet vaak op pad zonder.

Na twee maanden met de Kånken op mijn schouders kan ik in alle eerlijkheid zeggen: it ticks all the boxes! Ik heb de laptopversie, geschikt voor een 13” laptop. Dat dit laptopvak niet ín het grotere vak verstopt zit, maar zijn eigen ritsje, vak én padding heeft is fijner dan ik van tevoren had bedacht. Ik stop mijn tas namelijk altijd vol: alleen als twee uur in de trein zit, zitten er sowieso al een waterfles, thermosbeker, boek voor het geval ik me verveel, agenda en vaak nog een magazine in. Al deze spullen moeten vaak uit zo’n volle tas voordat je je laptop uit het vakje achterin getrokken krijgt (ik ben niet de enige die dit probleem heeft toch?).

De Fjällräven Kånken laptop 13" is er nu ook in een "Art" variant

Nu stop ik mijn Kånken vaak nog net zo vol als altijd, maar trek ik mijn laptop – waarvan de dunne sleeve ook in het vak past – er zonder moeite uit. Oók in een overvolle trein of een krap vliegtuigstoeltje. Fijn, want mijn reisgenoten/de totale vreemden naast me vinden het vaak niet zo prettig als ik ze tien minuten lang aanstoot in mijn pogingen iets uit mijn tas te halen. En dan hebben we het nog niet eens over hoe makkelijk dit vak is als je laptop uit de tas moet bij security. Win-win-win!

Het bijkomende voordeel van de laptopversie van de rugtas, is dat de schouderbanden en achterkant opgevuld zijn waardoor de tas erg comfortabel is om te dragen. Daarnaast past er écht heel veel in. De rits kan bijna over de hele voorkant van de tas open, waardoor je overal goed bij kunt, en mijn zonnebril steek ik altijd in het zijvakje, zodat ik ‘m er ook op de fiets makkelijk uit kan pakken. Tel daarbij op dat Fjällräven als merk enorm focust op duurzaamheid door het gebruik van duurzame materialen en productie – en ik kan niet anders dan enthousiast zijn over deze tas!

De Kånken laptop 13” is verkrijgbaar in 15 kleuren (€99,95; fjallraven.nl). De Kånken Art laptop 13" is er in vier varianten (€114,95; fjallraven.nl).

Ook fijn voor voor onderweg: de Sony h.ear noise cancelling koptelefoon