Het geheim achter de geliefde Pastéis de Nata uit Portugal

Redactie Lonely Planet
Het geheim achter de geliefde Pastéis de Nata uit Portugal

In Frankrijk hebben ze flan pâtissier, in Engeland de custard tart - elk land heeft wel een variant van een bladerdeeggebakje gevuld met een mengsel van eigeel, melk en suiker. Maar de Portugese is uitgegroeid tot een wereldwijde favoriet. De pastel de nata (meervoud: pastéis) heeft een rijke, zoete vulling, meestal met vanille, citroen of kaneel, waar in de oven een gekarameliseerde laag op komt.

1. Oorsprong

Het eerste recept voor de gebakjes schijnt te zijn ontstaan in het Jerónimos-klooster in Belém, zes kilometer ten westen van het centrum van Lissabon. De monniken en nonnen hadden eiwit nodig om hun kleren te stijven en de verkoop van custard-gebakjes was een goed gebruik van het overgebleven eigeel.

De Antiga Confeitarie in de wijk Belém | Foto: GoodLifeStudio / iStock

2. Crisis

Toen de kloosters in Portugal gesloten werden tijdens de liberale beweging in de jaren 1820 en 30, verkochten de monniken het recept aan een suikerraffinaderij. Sinds 1837 is de Antiga Confeitarie de Belém de enige plek waar je de echte pastéis de Belém kunt kopen. Ze maken er tot 20.000 per dag.

3. Azië

In de 20ste eeuw werden de koloniale tweelingsteden Macau en Hongkong fervente concurrenten in de custardtaartproductie. De ene maakte ze in Portugese stijl, de andere in Britse. Nu beide enclaves weer naar China zijn teruggekeerd, lijkt de Portugese versie uit Macau het te winnen in het bevolkingsrijkste land ter wereld.

Simpel recept voor 10 taartjes

Benodigdheden

  • bladerdeeg, pakje van 10 plakjes
  • 4 eierdooiers 
  • 200 ml kookroom 
  • 4 el kristalsuiker 
  • vanille-aroma (optioneel)

Verwarm de oven voor op 290°C (of lager als je oven niet zo heet kan). Ontdooi de plakjes bladerdeeg (of maak het deeg zelf). Meng de suiker, de eierdooiers en de room en verwarm het mengsel au bain marie. Laat het water koken en roer het mengsel goed door totdat het de dikte van custard krijgt. Laat de custard afkoelen terwijl je de bodems klaarmaakt. Vet een muffinvorm in en druk
de plakjes bladerdeeg of je zelfgemaakte deeg erin. Giet de afgekoelde custard (eventueel met een paar drupjes vanille-aroma) in elk van de bladerdeegbodems. Zet de muffinvorm in de oven en bak de custardtaartjes ongeveer 15 minuten totdat het deeg goudbruin is en de custard donkerbruine vlekken krijg. Eet ze warm of koud.

Of proef een pastel de nata in zijn natuurlijke habitat: Lissabon

Openingsbeeld: Zakharova_Natalia / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram