4 x bierbrouwerijen in Nederland + WINACTIE

Redactie Lonely Planet

Het kan best lastig zijn om in eigen land op ontdekkingstocht te gaan. Voor je het weet ga je weer naar je oude vertrouwde plekjes, in je eigen oude vertrouwde stad. Als je er toch aan toe bent eens iets nieuws te ontdekken, is het boek Hidden Nederland van Saskia Naafs en Guido van Eijck misschien iets voor jou! De alternatieve reisgids is ingedeeld op categorie in plaats van op locatie, waardoor je verrassende nieuwe plekken ontdekt die je anders niet zo snel was tegengekomen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze vier bierbrouwerijen: 

Maallust, Veenhuizen

Maallust is gevestigd in de voormalige strafkolonie Veenhuizen die ook wel het Siberië van Nederland werd genoemd. Veenhuizen was vroeger een zelfvoorzienend gevangenisdorp waar vanaf 1823 ‘onaangepasten’ onder streng toezicht woonden en werkten. Tegenwoordig kun je de molen in het dorp bezoeken waar bier wordt gebrouwen. Wat deze locatie extra leuk maakt is niet alleen de bierbrouwerij, maar ook nog eens de daarnaastgelegen oude zuivelfabriek waar kaasmaker Kaaslust te vinden is. 

Oedipus, Amsterdam

Een andere bierbouwerij die het bezoeken waard is volgens Saskia en Guido, is Oedipus in Noord-Holland. Deze brouwerij laat zich inspireren door de Amerikaanse biercultuur. Er is een gevarieerd aanbod van krachtige biersoorten zoals de Saison Mannenliefde, winnaar zilveren medaille World Beer Cup 2018, tot eigenzinnige seizoensbieren. Het bijbehorende proeflokaal is rustig en zonder opsmuk. Bij deze brouwerij hoort bierfestival Planet Oedipus waar jaarlijks een gastbrouwer uitgenodigd wordt.

Jopen, Haarlem

Bierbouwerij Jopen in Haarlem is een bekendere naam onder bierliefhebbers. Het bijbehorende grand cafe serveert intimiderende bieren en de keuken organiseert zo nu en dan speciale proeverijen. Hier wordt een speciale proeverij van bier met oesters, chocolade en kaas geserveerd. Natuurlijk kun je naast deze speciaal georganiseerde proeverij ook gewoon een stevige burger of pasta geserveerd krijgen bij je bier. 

De Molen, Bodegraven

Deze bierbrouwerij is er niet alleen voor de klassieke bierdrinkers maar ook voor iedereen die net even iets anders wil. Zo heeft bierbrouwerij De Molen experimentele bieren zoals een Chocolate Rasberry Stout, maar ook smaakvolle barrel aged bieren. De bierbouwerij is elke zaterdag met een rondleiding te bezoeken, en een paar honderd meter verderop is het bijbehorende proeflokaal en de bierwinkel te vinden. 

WIN! 

Heb je al zin gekregen om onverwachte uitjes in eigen land te gaan plannen? Je maakt nu kans op een exemplaar van Hidden Nederland om zo nog veel meer inspiratie op te doen! Like onze Facebookpagina en het bericht over deze actie en laat in een comment weten wat voor plek in Nederland in dit boekje thuis hoort om kans te maken. 

Hidden Nederland
 Saskia Naafs & Guido van Eijck | Luster
€ 19,95