De Rijksoverheid raadt alle reizen naar Syrië af. Lees het recente reisadvies op nederlandwereldwijd.nl.

Welkom in Syrië


Op dit moment is Syrië een van de gevaarlijkste plekken op aarde. Je kunt dit land beter niet bezoeken.

In 2011 ontwikkelde de opstand tegen Assad zich tot een burgeroorlog. Zo’n 200.000 Syriërs zijn gestorven in deze oorlog en miljoenen Syriërs zijn destijds verbannen uit hun geboorteland. Ook zijn er Westerse toeristen en hulpverleners gekidnapt of geëxecuteerd. Wie Syrië in deze tijd bezoekt, loopt nog precies hetzelfde risico.

Voor deze burgeroorlog was Syrië een van de veiligste landen in het Midden-Oosten. Het was zelfs mogelijk om in Damascus van islamitische naar christelijke delen te lopen zonder gevechten tegen te komen. Kerktorens stonden naast minaretten van moskeeën. Koffieshops, kunstgalerijen en hammams werden gedeeld door mensen van verschillende etniciteiten. Hier kwamen bijvoorbeeld moslims, christenen, Soennieten en Alevieten, Koerden of Arabieren. In deze tijd waren er af en toe ook spanningen, maar Syrië was toch een van de meest tolerante en vredige plaatsten van het Midden-Oosten.

Vooral in de steden van Syrië was de sfeer rustig en tolerant. Damascus en Aleppo behoren tot de oudste doorlopend bewoonde steden op aarde. Syrië heeft al minstens 5.000 jaar legers en vluchtelingen zien komen en gaan. Dit land was een thuis voor al deze verschillende religies, volken en culturen.

Uit deze bijzondere mix van culturen ontstond een speciaal land. In christelijke steden als Maaloula spraken mensen Aramees, de taal van Jezus. Islamitische en christelijke families genoten samen van de zonsondergang op een binnenhof van een moskee.

Het privéleven werd geleid achter gesloten deuren in mooie ruimtes zoals het Azem Paleis in Damascus of in de huizen van Aleppo. Syriërs gingen op vrijdag, hun rustdag, vaak samen picknicken met familie en vrienden. Dan kozen ze een rustig plekje uit naast oude Romeinse ruïnes zoals Apamea of Palmyra of dichtbij Crac des Chevaliers of vlakbij een waterrad van Hama.

De Syriërs liepen vaak door Arabische markthallen, of ‘soeks’. Hier kochten zij ijsjes bij de bekende Bakdash in Damascus bij Soek al-Hamidiyya. Of ze haalden er gesuikerde lekkernijen indien er later op de avond gasten zouden langskomen.

Dit onschuldige alledaagse plezier is in Syrië niet langer mogelijk. Families zijn uit elkaar getrokken en hele gemeenschappen zijn weggevlucht. Deze vluchtelingen kunnen voorlopig niet terugkeren en zullen troost moeten vinden in de waardevolle herinneringen aan betere tijden.

Openingsbeeld: twfoto / iStock

 

Laat je inspireren