Welkom in Muscat


Muscat is een haven die niet met andere havens ter wereld te vergelijken is. Je ontdekt hier een uniek zakenleven en zult onvergetelijke ervaringen opdoen.

De Arabische zeevaarder Ahmed bin Majid al Najdi zag al in 1490 dat Muscat niet is als andere steden in de buurt. Dat geldt nu nog steeds: er zijn maar een paar hoge gebouwen te vinden en zelfs het meest functionele gebouw straalt nog de traditie van het land uit, met een koepel of arabesk raam. Door deze strenge bouwregels is Muscat een aantrekkelijke en schone stad waarin alle gebouwen bij elkaar passen. Het aangezicht zal niet veel verschillen van de ‘elegante stad en verfijnde huizen’ die de Portugese admiraal Afonso de Albuquerque al in de 16e eeuw beschreef toen hij richting de stad voer.

Muscat betekent ‘veilige ankerplaats’ en de zee blijft een belangrijk onderdeel van de stad: hij leidt mensen op cruiseschepen en containers met producten de historische haven binnen. De zee draagt bij aan de economie van de stad door grondstoffen te leveren aan de raffinaderijen vlakbij Qurm en de vissers bij de stranden van Shatti al Qurm en Athaiba een inkomen te bezorgen. Sinds kort is de zee ook een bron van recreatie bij Bandar Jissah en Shatti al Qurm. Hier liggen zandstranden die zo ver reiken als de grens met de Verenigde Arabische emiraten, ruim 200 km naar het noordwesten.

Het Royal Opera House, dat werd geopend in 2011, heeft Muscat op een internationaal podium geplaatst als een vooruitstrevende stad. Binnenkort zal een nieuw nationaal museum geopend worden in Mutrah en zullen nieuwe luxueuze hotels verrijzen in Al Mouj, nabij het vliegveld. Zo blijft Muscat een fijne plek voor mensen in het binnenland en een verfrissend voorbeeld van kalmte in deze vaak ‘overdreven’ regio.

Openingsbeeld: Travel_Nerd / iStock