Langs de grens met Syrië en Irak gelden veiligheidsrisico's. Bekijk het recente reisadvies op nederlandwereldwijd.nl

Welkom in Jordanië


Jordanië is een veilige haven in een regio van conflicten. Reizigers kunnen hier werelderfgoedlocaties zoals Petra bewonderen, van vriendelijke steden genieten en geïnspireerd raken door woestijnlandschappen.

Oude allure

Jordanië verwelkomt zijn bezoekers graag. Jordaniërs laten reizigers meereizen met hun kamelenkaravanen langs de legendarische King’s Highway, waar ooit wierook verhandeld werd voor kruiden. Nabateense handelaren, Romeinse legionairs, Moslimlegers en ijverige kruisvaarders hebben in andere tijden allemaal deze route gelopen en er hun indrukwekkende stempel op gedrukt. Je kunt hier bijvoorbeeld Romeinse amfitheaters, kastelen van kruisvaarders en Christelijke mozaïeken tegenkomen. Voor wie geïnteresseerd is in oudheid en de oorsprong van godsdiensten, is dit een waar paradijs. De gastvrijheid trekt vandaag de dag ook veel bezoekers.

Woestijnlandschappen

Een tocht door Wadi Rum rijdt tijdens de zonsondergang maakt het bijzondere verweerde zandsteen en de prachtige roodgekleurde duinen extra bijzonder. Woestijnlandschappen in Jordanië zijn op veel plekken te vinden en overal zijn ze net iets anders. Op het laagste punt van de aarde ligt bijvoorbeeld een zoute zee, er zijn ravijnen die gevuld zijn met seizoensafhankelijk water, palmoases en voorjaarsbloemen op droge heuvels. Voor een avontuurlijke woestijntocht zijn slechts een minimale planning en een klein budget nodig.

Een wereldwonder

Petra is een oude Nabateense stad, gelegen in het hart van steile zandhellingen. Deze wonderbaarlijke stad is de mooiste van alle oudheden en ruïnes die Jordanië rijk is. Sinds geoloog Burckhardt de historische stad Petra herontdekte heeft Petra’s bijzondere monument ‘de Treasury’ menig reiziger geïmponeerd. Voor het ontdekken van Petra kan gerust minstens twee dagen worden uitgetrokken. De locaties liggen namelijk ver weg en kunnen het beste bekeken worden in de vroege ochtend en in de namiddag.

Een kijkje in het Midden-Oosten

Jordanië is een tolerant land dat vluchtelingen uit Palestina, Irak en Syrië opvangt en dat daarnaast ook massa’s toeristen hartelijk verwelkomt. Ondanks dat veel toeristen de conservatieve normen en waarden van Jordanië veelal aan hun laars lappen, trekt de bevolking van het land zich daar niet veel van aan. Op het platteland blijven de oude tradities grotendeels intact. Hoewel Jordanië wel eens moeite heeft met de opkomende modernisatie en groeiende verstedelijking, blijft het een van de veiligste landen om een indruk te krijgen van het authentieke Midden-Oosten.   

Openingsbeeld: micheldenijs / iStock