In Iran geldt voor bepaalde gebieden een negatief reisadvies. Lees het recente reisadvies op nederlandwereldwijd.nl.

Welkom in Iran


Iran is de ideale reislocatie voor reizigers die iets anders zoeken dan het Oosten of het Westen. Het land is exotisch en fascinerend, maar toch comfortabel.

Vernieuwende gastvrijheid

Iran bestaat uit veel verschillende etnische groepen en is duizenden jaren beïnvloed door Griekse, Arabische, Turkse en Mongoolse bezetters. Het volk, ontstaan uit een mengelmoes van culturen, is heel gastvrij. Reizigers die Iran jarenlang hebben gezien als een fundamentalistisch land waar alleen gevaar is, zullen voor een verrassing komen te staan. Zij zullen zich afvragen hoe het kan dat dit boeiende land zo’n slechte reputatie heeft gekregen.

Achter alle stereotypen schuilt een land dat graag op waarde geschat zou worden. Natuurlijk zal niet iedere Iraniër die je tegenkomt je uitnodigen voor het avondeten. Je maakt een grotere kans als je respect hebt voor de cultuur en ervoor openstaat. Zo zal je de oude beschaafde cultuur van Iran op een authentieke manier leren kennen.

In de voetsporen van een wereldrijk

Veel reizigers zullen in eerste instantie denken dat de belangrijkste reden om de Islamitische Republiek te bezoeken het spannende en rijke verleden is. Er is inderdaad nog veel te zien van de tijd toen Perzië nog een wereldrijk was. Zoals de unieke koepels met turquoise tegels en de minaretten van Esfahan’s Naqsh-e Jahan (Imam) Square, of de pracht en praal van Persepolis, de oude hoofdstad van de Achaemeniden. De geschiedenis straalt uit de bakstenen steegjes en daken van Yazd en kan worden bezocht tijdens een tochtje naar de enorme Elamitische ziggoerat. Allemaal zonder dat massa’s toeristen het zicht belemmeren.

Naast deze hoogtepunten zijn er in Iran sfeervolle theehuisjes, bruisende bazaars, ruige bergketens en woestijnen met historische oases die het land bijzonder maken. Maar Iran is veel meer dan alleen bezienswaardigheden.

Politiek & Veiligheid

Dit is een land met een ingewikkelde politiek waar reizigers niet omheen kunnen. Het is daarom niet altijd eenvoudig om een visum te krijgen. Voor de meeste reizigers zullen de voorbereidingen voor vertrek beperkt blijven tot controleren of je wel goed snik bent. Het is redelijk eenvoudig om zelfstandig door het land te reizen (behalve voor Amerikanen) en dankzij de mensen die je zult tegenkomen wordt het een ontnuchterende en waardevolle ervaring. Hoe dan ook zal je beeld van dit deel van de wereld veranderen.

Openingsbeeld: mazzzur / iStock