Welkom in het Midden-Oosten


Het Midden-Oosten is een van de grootse epossen van de geschiedenis – een bakermat van beschavingen en een prachtig, gecompliceerd gebied dat de meest gastvrije mensen ter wereld kent. 

Steden

Tot de steden van het Midden-Oosten behoren een aantal historische zwaargewichten: Jeruzalem, Damascus, Beiroet, Caïro, Istanboel, Arbil, Isfahan. Deze steden behoren tot de oudste bewoonde steden op aarde en zijn dé plek om de hartslag van het gebied te voelen. Ook in de andere steden van de regio vindt je de inspirerende, ambitieuze architectuur die de drie grote monotheïstische godsdiensten zo onderscheidt. Ze staan te midden van de meer seculiere bazaars en koffiehuizen, die een belichaming lijken van de mysterieuze verhalende magie van een streek die ons Duizend-en-een-nacht gaf.

Wildernis

Voorbij de stadsgrenzen is het Midden-Oosten een gebied van grootse rivieren (de Nijl, de Eufraat), nog grootsere woestijnen (de Sahara en de weergaloze Wadi Rum) en groene landschappen van uitzonderlijke schoonheid. Het verkennen van deze wildernis – van met sneeuw bedekte bergtoppen in Turkije, Iran en Libanon tot de caleidoscopische wateren van de Rode Zee – is de kern van de aantrekkingskracht van de regio. De boodschap is simpel: vergeet de clichés die de waarheid over het Midden-Oosten pretenderen te zijn – een bezoek aan deze plek is een van de meest gevarieerde en bezielde reiservaringen op aarde.

Geschiedenis in het kwadraat

In het Midden-Oosten is geschiedenis niet iets wat je uit de boeken haalt. Hier is het een verhaal dat geschreven staat op stenen verspreid over de regio, van de tegels van de oude Romeinse wegen tot de bouwstenen van het oude Egypte en de fijn gekerfde tombes en tempels van Petra en Baalbek. Dit is waar de mensheid voor het eerst steden bouwde en leerde schrijven. Hier kwamen het Jodendom, Christendom en de Islam alle drie op. Waar je je ook begeeft, het verleden is altijd aanwezig. Want hier, misschien wel meer dan waar dan ook ter wereld, is geschiedenis het hart en de ziel van het land.

Gastvrijheid

Tijdens je bezoek aan het Midden-Oosten zul je op een gegeven moment voor een koffiehuis zitten of je verdwaald voelen in een labyrint van smalle straatjes, wanneer iemand een gesprek met je begint. Binnen een paar minuten zullen ze je uitnodigen bij hen thuis om hun familie te ontmoeten en een maaltijd te delen. Of iemand zal plotseling op je af stappen en je welkom heten. Deze spontane, ontwapende en volkomen oprechte woorden van welkom kunnen overal plaatsvinden. En wanneer dat gebeurt zullen ze plotseling (en voor altijd) je kijk op het Midden-Oosten veranderen.

Openingsbeeld: alvaher, MasterLu, 35007 / iStock