3x zomer in Frankrijk

Redactie Lonely Planet
3x zomer in Frankrijk

Het extra dikke zomernummer van Lonely Planet Traveller staat helemaal in het teken van Frankrijk. Hier alvast een voorproefje van drie ultieme ervaringen onder de Franse zon. 

Het Loiredal staat vol statige kastelen | Foto: JoseIgnacioSoto / iStock

Droom weg in het Loiredal

In de Loirestreek worden sprookjes werkelijkheid. De regio huist naast wijngaarden, boomgaarden en velden vol met asperges en artisjokken namelijk meer dan 300 kastelen. Het landschap van het Loiredal wordt gedomineerd door de statige monumenten: hoge torens, strakke groene tuinen en prachtige reflecties in het water. Je voelt je de koning te rijk tussen de lichte muren en het gedetailleerde interieur van het renaissancekasteel Château de Chambord. In het pittoreske Château Azay-le-Rideau aan de rivier de Indre kun je als een prins of prinses door de met donker hout beklede kamers dwalen. Wil je door een echt sprookje wandelen, laat je dan verleiden door de magie van het Château d’Ussé. Dit kasteel betoverde de schrijver Charles Perrault; hij gebruikte het als inspiratie voor het verhaal van Doornroosje. In de zomermaanden is het kasteel ’s avonds een uur langer open, waardoor je nog net iets langer van het prachtige uitzicht over de vallei kunt genieten.

 

Kanoeën onder de Pont d'Arc | Foto: Juergen Sack / iStock

Beleef de Ardèche vanuit een kano

De Ardèche is wild en de natuur overweldigend. Heuvels bedekt met hoge, dichte bossen, het ruige water van de gelijknamige rivier die door het landschap kronkelt, witte rotsen van kalksteen... Waar je ook ronddwaalt, de natuur is nooit ver weg. Neem de omgeving in je op vanaf de woeste wandelpaden, het zadel van je fiets óf vanaf het water. Als je het echte wilde karakter van dit departement wilt ontdekken, kies je voor de kano. In een één- of tweepersoonskano glijd je over het stromende water; de rivier heeft de touwtjes in handen. Na een dag op het water ben je een pro in het vermijden van rotsen bij een stroomversnelling en strand je niet meer in ondiep water. Sla ook zeker het stuk rivier dat onder de Pont d’Arc doorvoert niet over. Deze kalkstenen boog wordt ook wel gezien als de entree naar de Gorges de l’Ardèche. Na de kanotocht is er genoeg tijd voor een frisse duik in de rivier, of voor een wandeling door Vallon-Pont- d’Arc, een dorpje dat zijn naam dankt aan de gigantische natuurbrug. In de pittoreske straatjes kun je terecht voor een verfrissend glas wijn bij een van de cafés.

 

Le Havre viert zijn 500-jarig bestaan | Foto: © Henryk Sadura / Shutterstock

Vier 500 jaar Le Havre

De kuststad Le Havre viert dit jaar zijn 500-jarig bestaan en pakt uit met een zomer vol festiviteiten. Deze stad is anders dan de typische Franse steden: een groot deel van de stad is in de Tweede Wereldoorlog verwoest en moest heropgebouwd worden. Deze taak werd neergelegd bij architect Auguste Perret, die Le Havre het huidige modernistische karakter gaf. Het unieke stadsgezicht van de havenstad werd in 2005 UNESCO Werelderfgoed. Tijdens deze feestelijke zomer kun je de stad (her)ontdekken met een uitgebreid artistiek programma. Kunstenaars en designers zorgen voor een frisse blik op de stad. Er zijn vier wandelroutes die langs kunstwerken, festiviteiten én bezienswaardigheden als de Église Saint-Joseph voeren.

Meer tips? Bestel dan nu het zomernummer! 

Openingsbeeld: rahan1991 / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram