Wonderlijke wateren: Whitehaven Beach

Redactie Lonely Planet

Heb je je zonnebril ingepakt? Want die zul je nodig hebben op dit 7 km lange strand met zo ongeveer het witste zand van de wereld.

Australië staat bekend om zijn uitstekende stranden en Whitehaven Beach op de Whitsunday-eilanden is een van de mooiste. Tegen een achtergrond van een fluweel- groen bos doen het spierwitte, poederzachte zand (van 98% silicium) en het uitnodigende, azuurblauwe water iedereen die het geluk heeft dit te kunnen zien versteld staan.

De Whitsundays, 74 eilanden voor de kust van Queens- land, zijn populair onder liefhebbers van activiteiten in en op het water. Je kunt ervoor kiezen om droog te blijven en een stukje op de kalme, tropische zee in de beschut- ting van het Great Barrier Reef te varen, of je pakt je snorkel om te ontdekken wat zich onder die schitterende blauwe waterspiegel bevindt. Hoe dan ook, mis de kans niet om een voet te zetten op dit paradijselijk ongerepte strand.

Land Australië • Regio Queensland • Type strand • Activiteitenzwemmen, zeilen • Geschikt voor kinderen ja

Op welke van de 74 Whitsunday-eilanden ligt Whitehaven Beach?

Op het grootste eiland, Whitsunday Island.

Hoe kom ik er?

Er gaan diverse bootreizen naar Whitehaven Beach vanuit Airlie Beach op het vasteland. Als je al op de Whitsundays verblijft, bijvoorbeeld op Daydream Island of Hamilton Island, dan kun je op je resort een dagtocht regelen.

Hoe kan ik Whitehaven Beach vanuit de lucht zien?

Diverse operators organiseren vluchten met een water- vliegtuig of helikopter. Je hebt dan prachtige vergezichten over het Groot Barrièrerif en Whitehaven Beach.

Mag je kamperen op het strand?

Ja, op het zuidelijke deel. Je moet al je spullen (drinkwater, eten, afvalzakken) zelf meenemen en zelf een boot regelen. Er zijn toiletvoorzieningen en open vuur is verboden.

Zin in meer geweldige waterervaringen? Je vindt het hele artikel in het juninummer van Lonely Planet magazine, bestel 'm hier. 

Openingsbeeld: Matt Munro