Wonderlijke wateren: Big Lagoon

Redactie Lonely Planet

Idyllische zwemgrofte, aantrekkelijke meren en dromerige baaien. De wereld kent veel verschillende geweldige waterervaringen, zoals Big Lagoon in de Filipijnen. 

Geen luchtfoto van de provincie Palawan is compleet zonder dit hemelsblauwe ‘zeemeer’ tussen torenhoge kalkrotsen. Diverse touroperators in El Nido bieden dagtochten naar het eiland waar deze prachtige lagune ligt. Volgens de regels van de lagune moet de tourboot in dieper water blijven, net buiten het lange, ondiepe kanaal dat de lagune met de zee verbindt. Vanaf hier kajakken of zwemmen bezoekers de lagune in. Hoewel je verderop in het kanaal makkelijk over de bodem kunt lopen, is het met een kajak veel gemakkelijker om de lagune te verkennen en alles te bewonderen. Je kunt je kajak ook op een van de strandjes in het kanaal trekken als je zin hebt in een duik. Om de bezoekersaantallen binnen de perken te houden zijn er slechts vijftig kajaks beschikbaar. Je moet dus misschien even wachten, maar het is absoluut de moeite waard.

Land Filipijnen • Regio Palawan • Type lagune • Prijs huur kajak PHP 250 •Activiteiten kajakken • Geschikt voor kinderen alleen als ze in een kajak kunnen zitten

Moet ik mijn snorkel meenemen?

Het kanaal heeft een zandbodem en de lagune zelf is op de meeste plekken vrij diep, dus er is niet veel te zien onder water.

Kan ik hier met een drone vliegen?

Als je ervaren genoeg bent om je drone vanaf je kajak of van een van de strandjes in het kanaal te laten opstijgen, dan kan het. Houd er rekening mee dat de hoge rotsen het gps-signaal kunnen verstoren.

Is dit de enige lagune in de buurt?

Een baai verder vind je de Small Lagoon. Deze is iets kleiner, maar net zo spectaculair als zijn bekendere broer.

Moet ik een reddingsvest aan?

Ja, dat is verplicht.

Kan ik hier ook overnachten

Jazeker. Het eiland telt één resort, het luxueuze Miniloc Island.

Openingsbeeld: Mlenny/ iStock