Winter in Tallinn

Redactie Lonely Planet

De hoofdstad van Estland verwacht meer dan 80 dagen met sneeuw tussen nu en de lente. Haal het beste uit een kort bezoek tussen witte middeleeuwse daken en oude stadswegen met deze hoogtepunten.

Bezienswaardigheden

Kumu

Dit futuristisch ogende, zeven verdiepingen hoge gebouw is een spectaculair bouwwerk van kalksteen, glas en koper dat prima in het landschap past. Kumu (een afkorting van kunstimuuseum) heeft alles van vroom geschilderde altaarstukken tot het werk van moderne Estse kunstenaars als Adamson-Eric.

Stadsmuur

Het meest fotogenieke stuk van de overgebleven muren van Tallinn verbindt negen torens aan de westkant van de Oude Stad. Je kunt drie van de torens beklimmen. Neem je camera mee om het uitzicht over de rode daken vast te leggen. Visittallinn

Stadhuisplein 

In de 11de eeuw werden er voor het eerst markten gehouden op de Raekoja plats. Nu staan er een gotisch stadhuis aan de ene kant en pastelkleurige gebouwen uit de 15de tot 17de eeuw aan de andere kanten. In december staat er een dennenboom in het midden, net als in 1441 toen het lokale gilde het Broederschap van de Zwartkoppen ’s werelds eerste publieke kerstboom opzetten (een bewering waar Riga het overigens totaal niet mee eens is).

Activiteiten

Harju IJsbaan

Kleed je warm aan voor de schaatsbaan in de Oude Stad, die in de winter ook onder locals erg populair is. Na je inspanningen heb je wel een hõõgvein (glüwein) verdiend in het warme café.

Openluchtmuseum

'Als de toeristen niet naar het platteland komen, dan brengen we het platteland wel naar ze toe.' Dat is het idee achter het Estse Openluchtmuseum, een geweldig, weids complex zes kilometer ten westen van het stadscentrum. Houten boerderijen, molens en andere historische gebouwen zijn ingepakt en hier tussen de bomen neergezet. De openingstijden zijn wat minder ruim in de winter dan in de zomer (net als de entreeprijs), maar er is een kerstmarkt op 16 en 17 december.

Eten

Kehrwieder café

Je kunt natuurlijk gaan zitten op het Stadhuisplein, maar bij deze chocolaterie/café in het noorden is het het gezelligst. Maak het je gemakkelijk op een bank, lees een goed boek en kijk uit voor een botsing met het gewelfde plafond. Er is chocola, gebak, taart en wraps en salades. Vergeet niet: hõõgvein smaakt het lekkerst als het koud is buiten.

Leib Ests

Leib (Ests zwart brood) is heerlijk eten dat gemaakt wordt met veel nationale trots. Hier bakken ze een weergaloze versie: stevig, vochtig en bijna fruitig. Een dikke plak met zoute boter is het ideale bijgerecht voor de verrukkelijke nieuwe Scandinavische keuken in dit tuinrestaurant in het hoofdkwartier van de Schotse Club (echt!) van Estland. Topservice en onverbeterbare gerechten als huisgerookte forel met kruidige komkommersalade laten de keuken van Tallinn van zijn beste kant zien.

Rataskaevu 16

Als je gesmoorde eland wilt proberen, moet je bij deze warme, gezellige eetgelegenheid zijn. Er staan veel Estse favorieten op het menu, zoals gebakken Baltische haring, gegrilde varkensbiefstuk en Estse kaas. Eindig met de legendarische warme chocoladetaart.

Dit artikel komt uit het winternummer van Lonely Planet! Bestel hem hier om alles te ontdekken over Tallinn en andere bijzondere steden.

Openingsbeeld: Mark Read / Lonely Planet