Wat ik heb geleerd...als rondtrekkend culinair schrijfster

Redactie Lonely Planet

Anissa Helou is een chef-kok en culinair schrijfster uit Libanon, bekend om haar boeken over de keuken en de culinaire cultuur van het Midden-Oosten, het Middellandse Zeegebied en Noord-Afrika. Deze dingen heeft zij geleerd door haar werk. 

Er is niet zoiets als een islamitische keuken, maar in de islamitische wereld zijn er twee basisingrediënten: brood en rijst. In sommige landen is het een van de twee. Kebab van gegrild vlees komt veel voor.

Gastvrijheid is in moslimlanden zo belangrijk dat de meeste mensen meer koken dan nodig voor het geval vrienden of familie langskomen. Het maakt deel uit van hun geloof om gastvrij te zijn. In Marokko hebben ze ronde tafels zodat er altijd nog iemand bij past.

De Iraanse keuken is een van de beste; ik ben erdoor gefascineerd. Het eten is heel complex, uitgebreid, subtiel en verfijnd. Ze maken rijst geweldig klaar: het is heel donzig en de knapperige onderkant is heerlijk. Er zijn zo veel manieren om rijst te bereiden.

Ik eet graag in Californië vanwege de combinatie van geweldige ingrediënten, veel aandacht voor versheid en het seizoen, en topkoks die prachtig eten maken. In Los Angeles heb je de klassiekers als Chez Panisse en Zuni Café, en ik ben ook gek op Cosecha om hun fantastische, simpele Mexicaanse eten.

In landen met een serieuze culinaire cultuur zijn de thuiskoks heel vindingrijk. Ze verspillen bijna nooit iets en zijn heel goed in improviseren.

Eten is een heerlijk gespreksonderwerp. Ik heb 20 jaar in de kunstwereld gewerkt en mijn reizen maakten het leven glamoureus, maar ik leerde niet echt mensen kennen. Ik bedoel, je praat over kunst, maar niet met iedereen. Over eten kun je met iedereen praten: je stapt in een taxi, begint een gesprek en de chauffeur vertelt.

Feast: Food of the Islamic World wordt uitgegeven door Bloomsbury (€44)

Je leest het hele artikel in het meinummer van Lonely Planet magazine, bestel 'm hier.