Vijf ultieme culinaire ervaringen

Redactie Lonely Planet

Geen betere manier om een lokale cultuur te leren kennen dan door de maag. Ontdek vijf van de beste eetervaringen op aarde!

Proef Brusselse moules frites

Een wereldberoemd gerecht als mosselen met friet smaakt nergens zo goed als in het land van oorsprong en in België geeft niets zo’n heerlijk gevoel van verbondenheid als samen mosselen eten. Deze fonkelende juwelen uit de Noordzee worden meestal volgens traditioneel recept bereid met fijngesneden sjalotten en knoflook, witte wijn en room. Daarbij wordt van oudsher een portie knapperige friet geserveerd; een glas Belgisch bier vervolmaakt het geheel. 

Mosselen met friet, of moules frites, wordt overal in Belgische steden aangeboden, maar het lekkerst zijn ze misschien wel in het legendarische Brusselse restaurant Le Zinneke, voorloper in de slowfoodbeweging, dat bijna zeventig mosselvariaties serveert. Het aanbod is verbijsterend, van eenvoudige variaties op de klassieke versie met bier, witlof en room, of juist heel avontuurlijke met sake en Spaanse peper. De mosselen van Le Zinneke worden dagelijks vers uit Zeeland aangeleverd en bereid met zorgvuldig gekozen biologische streekproducten.

Proeven! Stroop je mouwen op en duik in je eigen mosselberg! Le Zinneke, Vaderlandsplein 26, 1030 Schaarbeek, Brussel, België.

Eet het goedkoopste Michelinmaal ter wereld in Singapore

Verbijsterd was Chan Hon Meng in 2016 door alle media-aandacht voor zijn kip en rijst met sojasaus. Maar er komen ook niet elke dag Michelininspecteurs om een ster uit te reiken aan een stalletje in een hawker centre in Singapore. Daarmee is Chans klassieke gerecht met kip en rijst à twee Singaporese dollar per portie de goedkoopste met een ster bekroonde maaltijd ter wereld. Je zult wel een paar uur in de rij moeten staan bij zijn kraam; als je niet zo lang wilt wachten, heb je de keuze uit 260 andere kramen met onder andere peperkrab, char kway teow, saté en bak kut teh.

Proeven! Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle, in Chinatown Complex Food Centre, 335 Smith St., Singapore.

Pastel de nata in Lissabon | Foto: Matt Munro / Lonely Planet

Bestel een pastel de nata in Lissabon

‘Bom dia.’ ‘Bom dia, tem pastéis de nata fresquinhos?’ ‘Claro, vão ser quantos?’ ‘Um por favor. Pensado melhor... levo dois. Obrigado!’

Zo’n gesprekje kun je elke dag horen in een Portugese buurtpatisserie (pastelaria); wie eenmaal binnen is, wordt al snel verleid tot een versgebakken pastel de nata en laat het niet bij eentje maar neemt er twee of meer. Bij het bezichtigen van de stad is een kop koffie met zo’n zoet pasteitje een perfecte opkikker. In veel landen worden zoete flans en vlaaien gebakken, maar dit Portugese pasteitje met roomvulling is volmaakt in zijn eenvoud. Het heeft een knisperige korst van bladerdeeg, een zachte maar niet al te zoete eiervulling en het is zo klein dat je het in een paar happen op hebt. Het bakken van pastel de nata, officieel Pastéis de Belém, was eeuwen geleden monnikenwerk maar tegenwoordig zijn de pasteitjes ook buiten de kloostermuren verkrijgbaar. Portugezen houden van zoet en op bijna elke straathoek staat wel een pastelaria.

Proeven! Pastéis de Belém in Lissabon maakt pastéis de nata naar een recept uit 1837, afkomstig uit het nabijgelegen Jerónimosklooster.

Proef de enige echte Sachertorte in Wenen

In 19de-eeuws Wenen was er heftige discussie tussen de hotels over de kwestie wie de lekkerste torte serveerde. Uiteindelijk werd de taartenstrijd beslecht en Hotel Sacher was de winnaar. Hoteleigenaar Eduard Sacher was jarenlang bezig met het perfectioneren van het recept van zijn vader Franz voor een smeuïge chocoladecake van twee lagen, gescheiden door een laagje abrikozenjam en bedekt met chocolade-glazuur. Hotel Sacher bewaakt nog steeds het originele recept en het handelsmerk. Overal zijn klonen te koop, maar ze halen het niet bij het origineel, geserveerd bij de koffie onder de kroonluchters van Hotel Sacher. Wenen staat bekend om zijn keizerlijke grandeur, operahuizen en musea – maar ook om zijn chocoladetaart.

Proeven! Er zijn Sachercafés in Wenen, Salzburg, Graz en Innsbruck, maar het Hotel Sacher blijft het beste adres. Philharmoniker Str 4, Wenen.

Yakitori in Tokyo | Foto: Matt Munro / Lonely Planet

Drink sake en eet onovertroffen yakitori-spiesen in Tokyo

Qua culinaire ervaring klinkt het adres niet zo appetijtelijk, maar yakitori eten in “Piss Alley” in Shinjuku, Tokyo, is een aanrader. Omoide Yokocho (ofwel “Herinneringsweg”) werd in de jaren veertig het illegale trefpunt voor drankliefhebbers. De bijnaam “pissteeg” herinnert aan de tijd dat deze drukbezochte rij bars wel goedkope drank en yakitori aanboden, maar nog geen sanitaire voorzieningen hadden – en je moet toch wat, als klant. Vandaag de dag ziet deze smalle straat er nog ongeveer net zo uit als zeventig jaar geleden. Dit is des te opmerkelijker gezien het feit dat de bars in 1999 door brand verloren gingen; daarna is de straat zoveel mogelijk in de oude stijl heropgebouwd, echter nu met toiletten. Alle bars zijn min
of meer eender dus kijk gewoon waar er nog plek is. Na een paar glazen bier en sake snuif je het aangename, rokerige aroma van de grill op: het wordt tijd voor yakitori. Bijna alle bars hebben een kleine houtskoolgrill om deze lekkere kipspiesen op te grillen en we kunnen je verzekeren; niets smaakt zo lekker bij drank.

Proeven! Bij een van de bars aan 1 Chome-2, Shinjuku, Tokyo. Daikokuya biedt keuze uit meer dan 150 verschillende soorten sake.

Meer ultieme culinaire ervaringen? In Lonely Planet's nieuwe boek Ultieme culi-bestemmingen ontdek je de top 500 beste eetervaringen ter wereld (€29,99; Kosmos). Je krijgt het boek nu ook gratis bij een abonnement op Lonely Planet magazine, maar wees er snel bij want op=op!

Openingsbeeld: Lisovskaya Natalia / Shutterstock