Vijf redenen voor een bezoek aan Madeira

Redactie Lonely Planet
Vijf redenen voor een bezoek aan Madeira

Het Portugese eiland Madeira ligt dichter bij Afrika dan bij het vasteland van Portugal. De geografie van het eiland stelt je vanaf het begin gelijk voor verassingen: vlak land komt bijna niet voor, dus de landingsbaan van het Aeroporto Internacional da Madeira Cristiano Ronaldo ligt gedeeltelijk op zuilen om voor meer ruimte te zorgen. Het eiland staat daarnaast bol van het groen, van exotische import tot de UNESCO-genoteerde inheemse laurierbossen. De activiteiten hier zijn even avontuurlijk als het landschap en de heuvelachtige hoofdstad Funchal staat vol met Portugese bouwkunst die tot vijf eeuwen teruggaat.

Tot wel 50 kilometer per uur in een mand. Nee echt? Ja echt. | Foto:Martin Siepmann/age fotostock/Robert Harding

1. Je kunt racen in een mand...

...heuvelafwaarts vanaf Monte. Deze toboggans werden in de 19de eeuw gebruikt als openbaar vervoer; nu duwen carreiros met strohoeden, en dikke laarzen met rubberen zolen voor het remmen, je door de kronkelige straten naar beneden met een snelheid tot 50 km/uur.
carreirosdomonte.com

Doe je gordel maar om, want dit wordt een ruige rit! | Foto: HUGO REIS

2. Je kunt het ruigste terrein trotseren...

...tijdens een jeepavontuur met een ervaren local achter het stuur, die je door dichte bossen en nauwe bochten navigeert. Vanuit de bergen heb je mooi uitzicht op de diep uitgesneden valleien die aflopen naar de oceaan.
mex.pt

Dit uitzicht moet iedereen een keer gezien hebben. | Foto: Borchee / iStock

3. Je kunt tussen walvissen en dolfijnen varen...

...met een rib-boot. Hiermee trotseer je de golven terwijl de haven en steile kliffen van Funchal uit het zicht verdwijnen. In het diepe water rondom Madeira wonen meer dan 28 walvissoorten en je hoeft maar een paar kilometer uit te varen voordat je walvissen aan de oppervlakte ziet komen en dolfijnen naast je boot dartelen.
rota-dos-cetaceos.pt

Werk aan je adrenaline niveau, de ruige natuur biedt genoeg uitdaging. | Foto: Adventure Kingdom

4. Je kunt je grenzen verleggen op een waterval...

...als onderdeel van een canyonexpeditie. De afdalingen zitten tussen de 10 en 60 meter, afhankelijk van je vaardigheden en je bereidheid om je over je hoogtevrees heen te zetten. Op begeleide tochten in het bosrijke binnenland daal je veilig af langs watervallen met zo nu en dan een stukje springen en zwemmen.
madeira-adventurekingdom.com

Cocktails tegen verkoudheid, dat klinkt als muziek in de oren! | Foto: 23 Vintage Bar, Sandra Branco. 

5. Je kunt Poncha-cocktails achteroverslaan...

...terwijl je swingt op klassiekers uit de jaren 80 bij 23 Vintage Bar in het centrum van Funchal. De Poncha is de kenmerkende cocktail van Madeira en een traditioneel middel tegen verkoudheid; hij wordt meestal gemaakt met suikerrietbrandewijn, honing en citroensap.
facebook.com/23VintageBar

Toch in Portugal? Doe dan hier meer inspiratie op. 

Openingsbeeld: Aqualuso / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram