Romantische filmlocaties in New York

Redactie Lonely Planet
Romantische filmlocaties in New York

New York is het toneel van vele fantastische Hollywoodfilms. Volg hier in het fictionele voetspoor van de hoofdrolspelers van de  romantische film- en serieklassiekers.

Katz’s Deli (katszdelicatessen.com) zat in Across the Universe (2007), Donnie Brasco (1997) en een aflevering van Law and Order. Maar voor de meeste klanten zal Katz’s altijd het restaurant zijn waar Sally Albright (Meg Ryan) een orgasme faket in When Harry Met Sally (1989); er staat een bord bij de bewuste tafel voor fans die de scène willen nadoen. ‘Dat gebeurt ongeveer een keer per week,’ zegt eigenaar Jake Katz. ‘Als het niet goed wordt gedaan, kan het best ongemakkelijk zijn, maar de goede zijn vermakelijk. Laatst deden een paar travestieten het, dat was cool.’ Katz’s zelf, in 1888 gesticht als een koosjere delicatessenzaak, is ook indrukwekkend. Langs de muren hangen grote salamiworsten, koks beleggen aan de balie een hele rij broodjes met pastrami en klanten maken tevreden geluiden (gelukkig iets stiller dan Meg Ryan) tussen de happen door.

- Neem de F-trein van 2nd Avenue naar W4th St

Een van de meest bezochte filmlocaties in New York heeft haar populariteit te danken aan een tv-serie die een filmserie werd. Het appartement van Carrie Bradshaw aan Perry Street 66 (te zien in Sex and the City) wordt vaak overspoeld door bezoekers. Dus hebben de bewoners een streng bord opgehangen met het verzoek aan fans om de trap niet te blokkeren – en om hun waardering te tonen door te doneren aan een plaatselijk honden- en kattenasiel.

- Neem metro M van 9th St naar Lexington Av/53 St

 Op het lawaaiige stuk stoep aan Lexington Avenue tussen East 51st en East 52nd St stoppen aanzienlijk minder mensen. Toch is het ventilatierooster buiten voor restaurant Le Relais de Venise heilige filmgrond: hier waaide Marilyn Monroe’s jurk omhoog in The Seven Year Itch (1955). Als je op het rooster staat, voel je zachte briesjes van metrotreinen die onder je langs zoeven, maar dat is waarschijnlijk niet genoeg om kleren te doen opwaaien (tijdens de opnames werd een grote ventilator gebruikt en droeg Marilyn twee onderbroeken om warm te blijven).

- Wandel drie straten westwaarts naar 5th Avenue en dan vier noordwaarts naar East 57th St 

Naar verluidt moesten de productiecrews urenlang wachten op wat rustiger verkeer om de openingsscène te schieten van Breakfast at Tiffany’s (1961), waarin Holly Golightly  (Audrey Hepburn) vol verlangen naar de etalage kijkt. Het stuk 57th Street voor Tiffany and Co is nog steeds rumoerig met getoeter en motorgeronk. Als je, net als Holly, wilt ontbijten voor een etalage, ga dan naar de nabije Eclair Bakery aan 53rd Street voor de beste croissants in Midtown (eclairbakery-nyc.com).

Woody Allen heeft een heel aantal films in New York gemaakt, maar zijn echte liefdesbrief aan de stad is Manhattan (1979). Het bankje waar Mary Wilkie (Diane Keaton) en Isaac Davis (Woody Allen) de zon zien opkomen boven de East River staat tussen statige villa’s aan het kleine Sutton Square. Hetzelfde uitzicht stond op de filmposter. Als je daar aankomt, is er een klein probleem: dat bankje bestaat niet (het werd er alleen voor de film geplaatst). Maar met het uitzicht over de Queensboro Bridge kun je je goed vinden in Allens onsterfelijke openingszinnen: ‘Hij aanbad New York City. Hij verheerlijkte het buiten alle proporties... Hij gedijde op de drukte van de mensenmassa’s en het verkeer... New York was zijn stad en dat zou het altijd blijven.’

Nog meer filmlocaties van New York vind je in het maartnummer van Lonely Planet magazine, deze kun je hier bestellen. 

Openingsbeeld: cmart7327 / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram