Probeer iets nieuws: duikvakanties

Redactie Lonely Planet

Voor beginners is scubaduiken een openbaring: bij het ontdekken van de wereld onder de golven moet je al je landrottenaannames laten varen. Als je door een tropische koraaltuin zweeft, voelt het al snel alsof je in een buitenaardse wereld terechtgekomen bent. Veel duikcentra hebben proefsessies, voor als je ademen door een buisje nog niet zo ziet zitten, maar ook PADI-gecertificeerde cursussen. Je kunt het best thuis al de theorie doorwerken voordat je in het diepe springt.

Visayas, Filipijnen

Met meer dan 7000 eilanden in een van ‘s werelds rijkste koraalregio’s bieden de Filipijnen je alle kleur die je wilt op een eerste duik. Een van de Visayas-eilanden is Bohol, met het kleine Cabilao net voor de kust (foto). Sea Explorers heeft hier een vestiging, geschikt voor zowel nieuwelingen als meesterduikers.
sea-explorers.com

Gozo, Malta

De eilanden van Malta trekken allerlei duikers aan door rotsige kusten vol grotten en kristalhelder water. Beginners kunnen plekken rondom Gozo verkennen; de Blue Hole is een verticale pijp met toegang tot zee dicht bij het ingestorte Blauwe Raam.
gozodive.com

Laat je landrotaannames varen en ontdek de onderwater wonderenwereld. | Foto: Para872 / iStock

Kreta, Griekenland

Tot 2005 was duiken niet toegestaan in de meeste Griekse wateren, omdat de autoriteiten archeologische resten wilden beschermen. Sindsdien is de industrie opgebloeid, vooral op Kreta. Blue Dolphin biedt excursies op duikplekken rond Elounda, veelal tussen potscherven van de oude Grieken.
diversclub-crete.gr 

Caye Caulker, Belize

Het Belize Barrier Reef is bij de beroemde Great Barrier in Australië slechts een goudvisje, maar het is wel het op een na grootste koraalrif ter wereld. Vanaf het zwoele, autovrije Caye Caulker vertrekken veel vaarten naar duikplekken en in het plaatselijke zeereservaat leven allerlei wilde dieren, waaronder schildpadden en zeekoeien.
frenchiesdivingbelize.com

Dit artikel is afkomstig uit het Lonely Planet novembernummer. Meer magazine artikelen vind je hier. 

Openingsbeeld: Ultramarinfoto / iStock