Plantaardige planeet: vegan eten over de hele wereld

Redactie Lonely Planet

Veganisme zit in de lift, en of je nu al overgestapt bent of niet: overal ter wereld kun je inspiratie vinden. Wij zetten een paar van de beste plekken om van een vegan maaltje te genieten voor je op een rijtje. 

Milaan, Italië

Als je weet waar je moet zoeken, vind je tenten die hun veganistische burgers op gekleurde broodjes serveren of superverse groenten omtoveren tot haute cuisine op ultrastijlvolle locaties.

Alhambra
Dit restaurant zonder opsmuk barst van gezond en heerlijk eten dat vrij is van dierenleed. Het echtgenotenteam biedt nieuwe interpretaties van gerechten uit hun vaderland Eritrea, zoals romige linzenstoof en pittige samosa’s. Reken af per gewicht en vergeet geen ruimte over te houden voor de veganistische tiramisu.
alhambranaturale.wixsite.com

Toronto, Canada

Deze stad heeft een puur veganistische buurt, ‘Vegandale’ met eten, goederen en diensten en heeft zelfs een eigen festival. Ruim de helft van de Canadezen, met een nog groter aandeel 35-minners, kiest regelmatig voor veganistische vleesopvolgers en de koks van Toronto richten zich meer dan ooit op hun plantenetende klanten. 

Parka Food Co.
Hamburgers gemaakt van gemarineerde portobello’s en geroosterde bloemkool; mac ‘n’ (vegan) cheese met toppings als truffel en paddestoel of knoflook en ui; dikke, smakelijke soepen. Alles wordt helemaal zelf gemaakt met lokale ingrediënten. Er zijn ook veel glutenvrije opties.
parkafoodco.com

Gent, België

Naar eigen zeggen is Gent de eerste stad ter wereld met een vleesvrije dag: Donderdag Veggiedag, gesponsord door de Vlaamse regering, in samenwerking met EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief). Gent is een van de makkelijkste steden voor veganisten. Plantvriendelijke zaken zijn te vinden op de toerismewebsite van Gent.
visit.gent.be

Le Botaniste
De gezonde, duurzame gerechten van chef-kok Alain Coumante zijn 100 procent plantaardig en 99 procent biologisch en alle wijnen zijn natuurlijk. Op de menukaart staat duidelijk vermeld waar noten of gluten in zitten. Ze hebben pasta met ‘soylognese’-saus, Tibetaanse mama-curry en ‘doe-het-zelf’-bowls waarvoor je je eigen basis, saus, garnering en toppings kunt kiezen. Reserveren niet mogelijk.
lebotaniste.be

Meer vegan hotspot over de hele wereld ontdekken? Je leest er meer over in het oktobernummer van Lonely Planet magazine. Bestel 'm hier.

Openingsbeeld: Frambozentaartjes van Tartelies, Antwerpen