Oud en nieuw in Moskou

Redactie Lonely Planet

De laatste tien jaar is “leefbaarheid” het toverwoord in de Russische hoofdstad. Profiteer van de nieuwe ondernemingen en opgeknapte openbare ruimtes, die nu het Kremlin en andere oude symbolen aanvullen.

Bezienswaardigheden

Museum van Sovjet speelautomaten 

Opgroeien in de Sovjet-Unie in de jaren 80 was lang niet altijd een sombere ervaring. Dit is daar één voorbeeld van: een collectie van tientallen speelmachines, waarvan de meeste het nog doen. Bij de ingang krijg je een zak vol Sovjetmunten van 15 kopek, waarmee je deze oude apparaten kunt laten draaien.

Nieuwe Tretyakovgallerij

Deze vestiging van het Tretyakov bezitde belangrijkste verzameling 20ste-eeuwse Russische kunst van Moskou. Natuurlijk hebben ze veel socialistisch-realistische afbeeldingen van gespierde mannen met zeisen en stevige vrouwen die koeien melken, maar er is nog veel meer: avantgardistische kunstenaars als Malevich, Kandinsky, Chagall, Goncharova en Popova, maar ook nonconformisten uit de jaren 60 en 70.

Rode Plein

Ten noordwesten van de muur van het Kremlin ligt dit beroemde hart van Moskou, een plein van 400 bij 150 meter. Het uitzicht op de Basiliuskathedraal verveelt nooit, vooral ‘s avonds.

Eten

Café Pushkin Russisch

Deze tsarina van het Russische eten biedt een uitgelezen mix van de Russische en Franse keuken. Het mooie 19de-eeuwse gebouw heeft op elke verdieping een andere sfeer, waaronder een rijk versierde bibliotheek en een fijn café op het dak.

Lavka-Lavka

Dit is een Russische hipsterhemel. Al het eten is hier biologisch en komt van kleine boerderijen die er zorg voor dragen de lammeren en kippen een goed leven hebben gehad. Het is een uitstekende plek om de lokale keuken te proeven, maar dan bereid met een unieke twist.

Er wordt de laatste jaren van alles uit de kast gehaald om de parken in Moskou te verbeteren en deze tuin heeft het allemaal. Inmiddels is het misschien wel de populairste plek van de stad, waar je bijna wekelijks kunst, markten en concerten tegenkomt, vooral in de zomer.

Activiteiten

IJsbaan Gorkypark

Als de temperatuur daalt wordt het Gorkypark een winterparadijs. De vijvers veranderen in de grootste ijsbaan van de stad, waaronder een veilige ijsbaan voor kinderen. Neem je paspoort mee om schaatsen of langlaufski’s te huren.

Badhuis Sanduny

Sanduny is de oudste en meest luxueuze banya (badhuis) in de stad. De Gotische Kamer is door het houtsnijwerk een waar kunstwerk en in de hoofddouche waan je je een Romeinse aristocraat. Net als in treinen zijn er verschillende klassen; vaste gasten zeggen dat de tweede topklasse voor mannen beter is dan de premiumklasse.

Meer weten? Je vind het hele artikel in het februarinummer van Lonely Planet! Bestel hem hier

Openingsbeeld: Gavin Hellier / gettyimages