Op zoek naar de rustige plekjes aan de Italiaanse Rivièra

Redactie Lonely Planet

Het geheim van Italië’s Cinque Terre is al tijden geen geheim meer;  duizenden toeristen drommen dagelijks samen in de smalle straten en pittoreske havens. Het goede nieuws is dat je niet ver af hoeft te wijken om dorpen te vinden waar de regio’s populariteit de stilte en magie nog niet heeft verdrongen.

Porto Venere

Als zuidelijkste punt van de Ligurische kust telt Porto Venere nog net mee in het UNESCO werelderfgoed. Het stadje heeft alle kwaliteiten die de Cinque Terre zo aantrekkelijk maken, dus het is niet verbazend dat Byron en Shelley hier zo graag kwamen.

Tellaro

Het lijkt wel alsof Tellaro van de Cinque Terre is afgebroken en van de kust is afgedreven. Het dorpje lijkt zo uit een schilderij te zijn gestapt, met een paar kleine vissersbootjes aan de scheepshelling en de pastelroze kerk Chiesa San Giorgio die omringd wordt door citroenbomen. Naar verluidt heeft een gigantische octopus ooit de bel geluid om het dorp te attenderen op piraten.

Montemarcello

Dankzij de ligging bovenop de rotsen van Promontorio del Caprione heb je in Montemarcello 360 graden schitterend uitzicht: op de Golf van de Dichters, de riviervallei van de Magra en de marmeren bergen van Carrara. De geschiedenis kan worden getraceerd tot de Romeinse tijd, wat te zien is aan het schaakbordpatroon van opgepropte huisjes en schaduwrijke steegjes. Achter het dorp zigzaggen wandelpaden door olijfboomgaarden, pijnbomen en bosjes, die Montemarcello verbinden met Tellaro aan de kust.

Framura

Het is niet zozeer een dorp, maar meer een verzameling gehuchtjes verspreid over de heuvel richting de zee. Framura lijkt regelrecht uit een sprookje te komen: alle drie de hoofddorpen – Costa, Setta en Anzo – hebben wachttorens, kerken en villa’s uit de 9de, 12de en 16de eeuw. Er komen is een avontuur op zich, want van een oud treinspoor die Levanto naar Framura liep is een 5 kilometer lang pad voor wandelaars en fietsers gemaakt. Het platte gedeelte loopt grotendeels door oude tunnels, met af en toe een opening die een blik op de zee gunt. 

Sestri Leventa

Balancerend op een schiereiland halverwege de kust tussen Cinque Terre en Genoa, ligt Sestri Levante met zijn frisse lucht, pastelkleurige villa’s en paleizen versierd met trompe l’oeil. De landstrook wordt geflankeerd door gouden stranden en op de punt van het schiereiland prijkt een kasteel op een ruig uitsteeksel dat ooit een eiland was. Tussen de twee stranden zitten de nauwe straatjes van de Oude Stad vol met restaurantjes die heerlijke verse pasta pesto serveren, wat ooit in het nabije Genoa ontstaan is.

Openingsbeeld: catasinuti / iStock