Op reis in Nederland: op het platteland

Redactie Lonely Planet

In de luxe groepsaccommodatie Wiendsels, op het Drentse platteland, heerst zo’n rustgevende sfeer dat er zelfs een werkvoord voor is bedacht: wiendselen (ontspannen; gezellig samen genieten). Op elkaars lip zitten hoeft niet: er is keuze te over aan gezellige zitjes en je hebt beschikking over je eigen bar. Ook keuzestress is hier niet aan de orde: de eigenaren doen met liefde je boodschappen en leggen het recept voor het avondeten klaar (tot 20 personen. Vanaf €1.700 per weekend; wiendsels.nl).

Hoe zou het zijn om te overnachten in een kerk? Dit kun je ervaren in het pittoreske Groningse dorpje Zeerijp. In het zorgvuldig gerestaureerde kerkje uit 1904 slaap je in een bedstee die in het oude kerkorgel is gebouwd (vanaf €100; dekleineantonius.nl).

Hotel Mooirivier doet zijn naam eer aan; gelegen pal naast de Overijsselse Vecht biedt het hotel een schitterend uitzicht op de langzaam stromende rivier en de achterliggende natuurgebieden. Trek er overdag op wandelend, fietsend of kanoënd op uit en laat je ’s avonds verwennen in het sublieme restaurant en zak af met een heerlijke cocktail in de bar (standaard tweepersoonskamer vanaf €94,50; mooirivier.nl).

Slapen in een wijnvat bij Wijnboerderij Welgelegen  | Foto: Wijnboerderij Welgelegen

Oenofielen kunnen hun hart ophalen op Wijnboerderij Welgelegen. Hier verblijf je in een duurzame wijnlodge tussen de druivenranken, en de eigenaren geven je maar wat graag een rondleiding over de wijngaard. Als kers op de taart slaap je in een omgebouwd wijnvat, dus je zult hier slapen als een chardonnay (tot 6 personen. Vanaf €450 voor twee nachten; wijnboerderijwelgelegen.nl).

Ga even helemaal back to basic en doe een digitale detox aan de rand van de Biesbosch. De lodges van Stayokay in de buurt van Dordrecht zijn gemaakt van gerecycled karton en andere duurzame materialen, en bieden met de grote ramen prachtig uitzicht op de geweldige omliggende natuur. Er is geen televisie of wifi, maar de huisjes bieden verder alles wat je nodig hebt om op een luxe en verantwoorde manier back to basic te gaan, met een eigen badkamer en klein keukenblokje (tot 4 personen. Vanaf €218 voor twee nachten; stayokay.com).

Pipowagen De Bosuil in Haaren | Foto: Pipowagen de Bosuil

Je even helemaal terugtrekken tussen de Brabantse natuurgebieden in een uiterst Instagrammable accommodatie: dat kan in een witgeschilderde pipowagen. ’s Ochtend kun je genieten van je kopje koffie op de veranda, midden in de natuur, en als het ’s avonds afkoelt steek je gewoon de vuurkorf aan voor warmte en gezelligheid (vanaf €202 voor twee nachten; airbnb.nl/rooms/26742842).

Openingsbeeld: Wikkelhouse Stayokay Dordrecht / Taco van der Werf voor Stayokay