Ontdek het onbekende: drie reisgeheimen

Redactie Lonely Planet

One experts hebben de wereld afgespeurd naar een aantal onbezongen bestemmingen en reistips. Denk twee keer na voordat je deze 3 reisgeheimen met een ander deelt!

Voor imposante rotsformaties hoef je niet naar de Grand Canyon | Foto: grandriver / iStock

Skip de Grand Canyon en bezoek Canyonlands in Utah

De enorme kliffen van de Grand Canyon zijn weliswaar indrukwekkend, maar voor veel mensen is de grote drukte wel een domper. Een veel rustiger alternatief is Canyonlands National Park in Utah, een doolhof van bizarre rotsen (waaronder Mesa Arch, foto) en duizelingwekkend diepe kloven, 300 kilometer ten noordwesten van de Grand Canyon.

Het gebied met de veelbelovende naam Island in the Sky is het eenvoudigst te verkennen. Hier vind je ook het beste uitzicht, zoals de Grand View Point Overlook; het pad loopt pal langs de canyon. Maar de mogelijkheden in het park zijn even gevarieerd als het landschap zelf: van raften en off-roaden tot kamperen onder de sterrenhemel. Mis ook niet de zonsopkomst boven het uitgestrekte, roestbruine landschap.

- Meer informatie over het park vind je op nps.gov/cany.

- Met de “Best of the Canyonlands”-tour van Trafalgar trek je 7 dagen langs onder meer Canyonlands, Monument Valley en Grand Canyon (vanaf €1760 incl. overnachtingen; trafalgar.com)

Met de bergtrein door Zwitserland | Foto: luxiangjian4711  / iStock

Trein door Zwitserland

De bergtreinen van Zwitserland zijn een spectaculaire vorm van openbaar vervoer. Treinen ratelen door Alpenweiden, langs ijsmeren en onder besneeuwde bergtoppen door. Maar als je graag foto's neemt vanuit je stoel, dan kun je beter de toeristische Glacier Express overslaan (de ramen kunnen niet open, dus waarschijnlijk staat alleen je reflectie op de foto). Neem in plaats daarvan de lokale regionale sneltrein. Die legt dezelfde route af, maar is veel goedkoper- en de ramen kunnen open!

- De route tussen Disentis en Andermatt is misschien wel het mooist; zowel de Glacier Express als de regionale treinen rijden erlangs (Disentis-Andermatt vanaf €20; sbb.ch).

Het zuiderlicht is nog onwerkelijker dan het noorderlicht | Foto: Xavier Hoenner Photography / Getty Images

Op jacht naar het zuiderlicht

Veel reizigers dromen van het noorderlicht onder een koude winterlucht. Weinigen zien zijn zuidelijke zusje, de aurora australis, dat je 's winters op het zuidelijk halfrond kunt zien (mei-augustus). Het donkere Antarctica is in die periode niet toegankelijk voor reizigers, maar op de meest zuidelijke puntjes van Australië en Nieuw-Zeeland (respectievelijk Tasmanië en Stewart Island) kun je het zuiderlicht een paar nachten per jaar aan de horizon zien dansen. En als je het zuiderlicht mist, dan ben je in elk geval nog omringd door uitzonderlijke natuur. Stewart Island is ook een van de beste plekken om het schuchtere icoon van Nieuw-Zeeland te spotten, de kiwi.

Openingsbeeld: Rattapon_Wannaphat / iStock