Ontdek de overweldigende Torres del Paine in de wildernis van Patagonië

Redactie Lonely Planet

Ga op avontuur door het nummer 1-land van Best in Travel 2018: Chili. Van de granieten pieken van Torres del Paine tot de poëtische havenstad Valparaíso, door de wijngaarden in de Elquivallei naar de droge canyons, zoute meren en vulkanen.

De Andes passeert veel spectaculaire landschappen op zijn 7.000 kilometer lange reis langs de westkust van Zuid-Amerika. Heuvels verrijzen in Colombia vanuit de Caribische Zee, verderop in Peru vind je de terrassen van Machu Picchu en elders de eerste zijstromen van het Amazonegebied. Maar pas op het meest zuidelijke punt van het continent zie je de grote finale: het mooiste landschap van allemaal.

Parque Nacional Torres del Paine is het geologische meesterwerk van de Andes,
een plek waar de Grote en Atlantische Oceaan samenkomen, tenten vernietigend en granieten bergen boetserend tot kromme, kille vormen. Dit was vroeger de habitat van eenzame herders, guanaco’s en een enkele poema, maar tegenwoordig trekt het gebied avonturiers die wandelend, klimmend en paardrijdend dit kleine Mordor aan de rand van de wereld doorkruisen. Een van hen is Cristian Oyarzo, een local met een aanstekelijke grijns en een zout-en-peperkleurige baard. Hij bedacht een andere manier om het park te verkennen.

In Parque Nacional Torres del Paine wonen veel verschilldende dieren, waaronder guanaco's | Foto: Philip Lee Harvey / Lonely Planet

‘Met een kajak kun je plekken bereiken waar je anders niet komt,’ zegt hij, terwijl hij bij een kiezelstrand het Greymeer op vaart. ‘Vanaf het water heb je een heel ander perspectief.’

We glijden langs bossen met Antarctische beuken die zich tot de kust uitstrekken. Tussen de stormwolken door verschijnen besneeuwde bergtoppen, waaronder verticale rotstorens; de “Torres” die het park zijn naam geven. Voor ons doemen meer ijzige pieken op: ijsbergen die op het meer dobberen en door de wind zuidwaarts worden geblazen. ‘Elke tocht tussen de ijsbergen is weer anders,’ zegt Cristian. ‘Ze veranderen continu van vorm en kleur. Zodra je in hun midden peddelt wil je eigenlijk niet meer aan land.’

Deze ijsbergen zijn brokken ijs van duizenden jaren oud; ze zijn afgebroken
van de Grey-gletsjer die eindigt aan de noordkant van het meer. De gletsjer is onderdeel van het Zuid-Patagonische IJsveld, een van de grootste ijsmassa’s ter wereld. Het is een bevroren niemandsland van 17.000 vierkante kilometer dat nauwelijks in kaart is gebracht, waardoor buurlanden Chili en Argentinië niet precies kunnen zeggen waar hun territorium begint en eindigt. Het gebied wordt helaas bedreigt: de Grey-gletsjer smelt in rap tempo door de klimaatverandering.

Terwijl we de ijsbergen naderen, overstemt het gekraak van ijs het gespetter van de peddels. De vreemde vormen doen denken aan een schets van Salvador Dalí of een albumhoes van Pink Floyd. Sommige zijn puur wit, andere hebben lagen diepblauw. Een paar zijn even groot als een dubbeldekker, maar het duurt vaak niet langer dan een week voordat ze als een ijsblokje in je cola kunnen. Cristian heeft meerdere keren zijn best moeten doen om een instortende ijstoren te ontwijken.

Zuidelijke kuifcaracara's houden alles in de gaten | Foto: Philip Lee Harvey / Lonely Planet 

‘Dit is de manier om het ijs in Patagonië te bekijken,’ zegt hij. ‘Van zo dichtbij dat je het kan aanraken.’ De ijsbergen schitteren in de namiddagzon, terwijl kleine golfjes zachtjes tegen ze aan klotsen. Cristian laat zijn peddel zakken en laat zich een tijdje met hen meevoeren op hun langzame, stille tocht over het koude water van het meer.

In anderhalf uur rijd je naar vliegveld Puerto Natales voor een drie uur durende vlucht naar Santiago. Vanuit daar is het nog anderhalf uur rijden naar Valparaíso. Het alternatief is een roadtrip van 40 uur door het Chileense en Argentijnse deel van Patagonië.   

Dit is het eerste deel van de vier verhalen uit de Great Escape van Lonely Planet. Bestel het laatste nummer hier en lees verder!

Openingsbeeld: Philip Lee Harvey / Lonely Planet