Niet doorvertellen: 3 geheime wereldwonderen

Redactie Lonely Planet

Onze planeet zit vol buitengewone plekken waarvan je het bestaan misschien nog niet kende. We vertellen er drie aan je door - een selectie uit Lonely Planet's nieuwe boek vol geheime wereldwonderen. 

Glimwormen van Waitomo

Nieuw-Zeeland heeft geen gebrek aan bovenaardse eigenaardigheden. Maar van alle vreemde attracties zijn de glimwormgrotten van Waitomo misschien wel het meest surreëel. Bezoekers dalen vanuit betoverende bossen af in een ondergrondse grot die 120 jaar geleden werd ontdekt door het plaatselijke stamhoofd van de Maori, Tane Tinorau. Dan gaan ze aan boord van een boot en drijven ze over de ondergrondse rivier de Waitomo een glow-in-the-darkwonderland dat bekendstaat als Glowworm Grotto, waar duizenden piepkleine beestjes een turquoise gloed uit stralen. Hier verandert het plafond van de grot in een psychedelisch planetarium met een onmetelijk sterrenstelsel van levende lichtjes. De arachnocampa luminosa mogen dan wormen genoemd worden, dat zijn ze niet; het zijn paddenstoelmuggen, een inheemse soort in Nieuw-Zeeland. Ze gedijen goed in de vochtige grotten en geven licht in het larvenstadium én het imagostadium (dat is het laatste stadium dat een insect bereikt tijdens de metamorfose). Al worden ze in het hele land gevonden, er is nergens zo’n grote, flamboyante kolonie als in de grotten van Waitomo.

Foto: Kalypso World Photography

Schommelen aan het einde van de wereld

Hoog in de Ecuadoraanse jungle staat een boomhut op de rand van een kloof. Casa de Arbol is eigenlijk een plek waar aardbevingen worden gemeten, gebouwd om de actieve vulkaan Tungurahua ernaast in de gaten te houden. Toch is het de grove schommel, een plank die met twee touwen aan een tak hangt, die de waaghalzen aantrekt. Er zijn geen veiligheidsmaatregelen – geen harnas, geen net – dus degenen die boven de kloof afzetten, zetten hun leven op het spel. De beloning? Een duizelingwekkend uitzicht op de bodem van de kloof en misschien een glimp van een uitbarstende vulkaan als je over de rand heen zwaait.

  • Om vanaf het plaatsje Baños bij de schommel te komen, moet je 10,5 kilometer rijden over een steile, kronkelige bergweg.
Foto: Auscape / Getty

Lake Hillier

Kijk op wat voor kaart dan ook en de meren zijn waarschijnlijk blauw ingekleurd. Maar als je Middle Island zou tekenen, onderdeel van de onbekende archipel Recherche in Australië, dan zou je een roze kleurpotlood nodig hebben (liefst bubbelgumroze) om het opvallendste oriëntatiepunt naar waarheid in te kleuren: Lake Hillier. Wetenschappers weten niet precies hoe het meer zo roze is geworden. Het staat tenslotte in schril contrast met de diepblauwe golven van de Zuidelijke Oceaan, een paar meter verderop. Anders dan bij de meeste gekleurde meren is de tint van Lake Hillier geen reflectie van de bodem en wordt hij ook niet beïnvloed door de kleur van bacteriën in een bepaald seizoen. Het water blijft zelfs zo roze als je het in een fles doet.

  • Middle Island is onderdeel van een natuurreservaat waar toeristen niet mogen komen, maar je kunt Lake Hillier toch bewonderen tijdens een twee uur durende helikoptervlucht vanuit Esperance in West-Australië.

Openingsbeeld: MarcelStrelow / iStock