Minigids: weekend in Straatsburg

Redactie Lonely Planet

De hoofdstad van de historische regio Elzas aan de oostgrens van Frankrijk wordt ’s winters verrijkt met kerstmarkten, een toevoeging aan de middeleeuwse sfeer, rijke keuken en uitstekende wijn waar je ook de rest van het jaar van kunt genieten. 

Bezienswaardigheden

 Cathédrale Notre-Dame €

(cathedrale-strasbourg.fr)

Dit gotische pronkstuk is voltooid in 1439. De schitterende gevel leidt de blik omhoog naar luchtbogen en starende waterspuwers. Het interieur wordt magisch verlicht door glas-in-lood, waaronder het juweelachtige westelijke roosvenster. De astronomische klok komt op de zonnemiddag (12.30 uur) tot leven met een optocht van figuren die de verschillende levensstadia en Jezus met apostelen voorstellen. Er kronkelt een trap naar het 66 meter hoge uitzichtplatform, vanwaar een toren nog eens 76 meter oprijst.

 Grande Île

De geschiedenis sijpelt door de straten en met cafés bezaaide pleinen van Grande Île, het Werelderfgoed-eiland van Straatsburg in de rivier de Ill. Deze straten, met hun fotogenieke parade van scheve vakwerkhuizen in zuurstokkleuren, zijn gemaakt voor doelloos slenteren. Ze liggen in de schaduw van de prachtige kathedraal en zijn assistent, het 15de-eeuwse Maison Kammerzell, met mooi snijwerk en glas-in-loodramen. De stegen zijn het sfeervolst als ’s avonds de lantaarns worden ontstoken.

Eten

 1741 Gastronomisch €€€

(1741.fr; Quai des Bateliers 22)

De energieke jonge chef-kok Guillaime Sheer runt dit sterrenrestaurant aan de rivier. De ruimte wordt verwarmd door muurschilderingen, speelse stoffen en vrolijke kleuren. De welgemanierde obers brengen goed uitgevoerde, eerlijke gerechten, zoals wilde zeebaars met aardpeer en Elzasser hertenvlees met wortelgroente. De wijnkaart mag er ook zijn.

Binchstub Elzassisch €

(binchstub.fr; Rue du Tonnelet Rouge 6)

De heerlijk dunne en knapperige flammekueche van de Binchstub is een absolute topper. De toppings zijn allemaal lokale producten, zoals geitenkaas, tijm en honing en Bleu d’Auvergne-kaas met peer en rucola.

Slapen

Cour du Corbeau €€

Voor een historische sfeer
(cour-corbeau.com)

De kamers met eikenparket en Louis XV-aankleding liggen rondom een binnenplaats in deze vakwerkherberg uit de 16de eeuw.

Hôtel Patricia €

Voor goedkope nachten
(hotelpatricia.fr)

De kamers met hoge plafonds zijn hier niet erg bijzonder en sommige hebben een gedeelde badkamer, maar het is een prima prijs voor in het hart van Grande Île.

   

   

Wil je meer leuke adressen voor een heerlijk weekend in Straatsburg? Lees de volledige minigids in het winternummer van Lonely Planet magazine. 

Openingsbeeld: ake1150sb /iStock