Minigids: Weekend in Brussel

Redactie Lonely Planet

Historisch maar hip, bureaucratisch maar bizar, zelfverzekerd maar bescheiden, de Belgische hoofdstad is multicultureel tot op het bot. Van de geweldige architectuur tot de beste bieren en chocola ter wereld, er is meer dan genoeg om een weekend te vullen.

Bezienswaardigheden

Grand Place

De Grote Markt is een van de meest onvergetelijke pleinen ter wereld. Het is bedekt met keistenen en alleen toegankelijk langs zes nauwe steegjes. Rue des Harengs is de beste manier om er te komen. Het focuspunt is het 15de-eeuwse gemeentehuis, maar elk van de antieke gildehuizen heeft zijn eigen pracht. De meeste zijn schaamteloze machtsvertoningen, met barokke gevelspitsen en veel vergulde symbolen.

Musée Art & Histoire
artandhistory.museum

Deze ontzettend uitgebreide collectie bestrijkt alles van oud-Egyptische sarcofagen en Meso-Amerikaanse maskers tot iconen en houten fietsen. Bijzonder aantrekkelijk zijn middeleeuwse steensculpturen rond een neogotische kloostergang en hoge Korinthische zuilen die sfeer brengen aan een Romeins-Syrisch mozaïek uit 420.

Old England-warenhuis
Rue Montagne de la Cour 2

Dit voormalige warenhuis uit 1899 is een Art Nouveau-pareltje met een zwarte voorgevel vol gietijzer en boogramen. In het gebouw bevindt zich het baanbrekende muziekmuseum MIM met meer dan 2000 historische instrumenten. Bezoek ook zeker het dakterras voor een prachtig uitzicht op de stad.

Eten

L’Ultime Atome
ultimeatome.be

De lichthouten lambrisering van dit verder klassieke café en brasserie wordt verlevendigd door bijzondere treinwielversiering. Het is de hele dag en avond druk met jongere gasten en de non-stop-keuken produceert heerlijk eten voor een goede prijs, zoals andijvie met kaas, tajines en mosselen.

Laurent Gerbaud
chocolatsgerbaud.be

Een licht en gezellig café met grote ramen, perfect voor lunch, koffie of warme chocolademelk tussen musea door. Vergeet niet de heerlijke chocola te proeven. De aardige eigenaar Laurent biedt ook workshops aan waarbij je zelf chocolade maakt.

Drinken 

Le Cirio
Rue de la Bourse 18

Dit weelderige grand café uit 1886 imponeert met gepoetst koper en obers in schorten, maar de prijzen vallen mee en gekapte dames met kleine honden verdunnen de drommen toeristen nog steeds. De huisspecialiteit is een mix van wijn met en zonder bubbels.

Maison du Peuple
cafemdp.com

Dit eerbiedwaardige 19de-eeuwse gebouw staat aan het marktplein Parvis de St-Gilles. Het is een combinatie van een café, bar en tentoonstellingsruimte, met een ruig-coole inrichting, kale gloeilampen en onbewerkte baksteenmuren. Er zijn regelmatig feestjes.

Slapen

Goedkoop
Villa Botanique Guesthouse
villabotaniqueguesthouse.be

Dit eigenaardige, uiterst vriendelijke familiebedrijf zit in een indrukwekkende villa uit de jaren 1830 in de buurt van de botanische tuin en heeft zowel slaapzalen als privékamers. De gasten eten gezamenlijk ontbijt aan een lange tafel in de eetkamer. De keuken waar je zelf kunt koken heeft uitzicht over een ruime gemeenschappelijke tuin.

Gemiddeld
Vintage Hotel
vintagehotel.be

Een stijlvolle, moderne optie: in een Airstream-caravan uit 1958 kun je in de stad glampen met een bed, tv, douche en wc, een kleine tafel en een paar stoelen. De kamers in de verbouwde villa focussen op 20ste-eeuws design en primaire kleuren. Er zijn vaak online kortingen.

Luxe
Hôtel Le Dixseptième
ledixseptieme.be

Je wordt begroet door stille pracht in dit aantrekkelijke hotel, dat deels zit in de voormalige, 17de-eeuwse residentie van de Spaanse ambassadeur. De ontbijtkamer in koffie- en roomkleur heeft originele engelenreliëfs. De ruime executive suites hebben hemelbedden. De Creuz Suite, aan de overkant van een kleine binnentuin in de goedkopere achterkant van het gebouw, heeft een badkamer in een bijzondere, gewelfde kelder uit de 14e eeuw.

Je leest de volledige minigids in het oktobernummer van Lonely Planet magazine, deze kun je hier bestellen. 

Openingsbeeld: narvikk / iStock