Minigids: Voor het eerst in Kathmandu

Redactie Lonely Planet
Minigids: Voor het eerst in Kathmandu

In de Nepalese hoofdstad word je overdonderd door indrukken, geluiden en geuren. Met deze lijst sjees je zo in een riksja door de overvolle straten van het oude centrum, bewonder je middeleeuwse tempels en nog veel meer.

Bezienswaardigheden

Asan Tole
(Tussen het Durbar-plein en Thamel)

Van zonsopkomst tot zonsondergang staat het zesarmige kruispunt Asan Tole vol met groente- en specerijenkramen waar je alles van yakstaarten tot gedroogde vis kunt kopen. Het is fascinerend om er rond te lopen. Naar verluidt schreef Cat Stevens zijn hippielied Kathmandu

in een rokerig theehuis bij Asan Tole.

Hanuman Dhoka
(Durbar-plein, Oude Stad)

Het koninklijk paleis van Kathmandu, bekend als de Hanuman Dhoka, werd gesticht tijdens het Licchavi-tijdperk (4de-8ste eeuw n.Chr.), maar is in de 17de eeuw aanzienlijk uitgebreid door koning Pratap Malla. Helaas werd het paleis ernstig beschadigd door de aardbeving van 2015.

Indra Chowk
(Oude Stad)

De drukte van de straat Makhan Tole loopt over op dit plein. De locals verzamelen zich rondom de krantenverkopers om het nieuws van de dag op te vangen. Indra Chowk is tevens een traditioneel centrum voor de verkoop van dekens en textiel.

Eten

1905 Suites, Internationaal€€€
(1905suites.com; Naryan Chaur)

Dit stijlvolle restaurant is gevestigd in een voormalig huis van een hofmuzikant en beschikt over een prachtige tuin die contrasteert met een modern glazen paviljoen. Je kunt hier terecht voor tapas, snacks, de hele dag ontbijt, salades en diner. Het is een heerlijk romantische plek voor een drankje.

Bhojan Griha, Nepalees €€€
(bhojangriha.com; Dilli Bazaar)

Bhojan Griha heeft de meeste ambitie van de traditionele restaurants in de stad en is gevestigd in een 150 jaar oude villa in Dilli Bazaar, net ten oosten van het centrum. Hier eten is extra bijzonder doordat dit oude gebouw, vroeger het huis van de kaste van koninklijke priesters, prachtig is gerenoveerd. Om 19 uur is er een culturele show.

Drinken

Himalayan Java
(himalayanjava.com; Tridevi Marg)

In dit levendige koffiehuis kun je je terugtrekken met een boek en een verkwikkende americano. Ze serveren ontbijt, panini’s, salades en gebak. Deze grote vestiging heeft een balkon en een tv-scherm voor voetbalwedstrijden. Het voelt een beetje als een hotelfoyer, maar de kleinere vestiging aan de straat Mandala in Thamel is rustiger.

Jatra
(00 977 01 4211010; Chaksibari Marg)

Een rustige, intieme en coole plek voor een biertje en plaatselijke snacks of een volledig diner. Er is volop ruimte binnen en op het terras, muziek van over de hele wereld en livemuziek op vrijdag.

Slapen

Hotel Florid €
Voor rust en ruimte
(hotelflorid.com.np; Z-straat, Thamel)

Dit is een van meerdere kleine hotels net ten noorden van het centrum van Thamel. Aan de achterkant ligt een fijn tuinrestaurant, dat een gevoel van ruimte geeft dat je in de rest van de wijk vaak mist. De luxe kamers lijken wel op suites, hebben uitzicht op de tuin en zijn zonnig en ruim. De tweepersoonskamers aan de straatkant zijn wat lawaaierig, maar hebben een gedeeld balkon.

Dwarika’s €€€
Voor uniek ontwerp
(dwarikas.com; Battisputali)

Dit uitstekende hotel is onverslaanbaar wat betreft elegantie en romantiek; voor een huwelijksreis hoef je niet verder te zoeken. De eigenaars hebben 40 jaar lang duizenden houtsnijwerken gered uit de hele Kathmandu-vallei en opgenomen in de inrichting van het hotel. Het eindresultaat is een prachtige kruising tussen museum en hotel, met een luxe en verwelkomende sfeer.

Meer informatie

De Lonely Planet-gids Nepal (Eng.; shop.lonelyplanet.com; €22,95) bevat een hoofdstuk over Kathmandu. Je kunt het geheel ook downloaden als eBook (€16,07) of losse hoofdstukken downloaden (€3,50 per stuk).

De volledige minigids vind je in het aprilnummer van Lonely Planet magazine, deze kun je hier bestellen

Openingsbeeld: miroslav_1 / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram