Minigids voor een weekend in Cambridge

Redactie Lonely Planet

Deze wereldberoemde universiteitsstad heeft alles voor een heerlijk weekend weg. Ontdek Cambridge te water op een traditionele punter en vergaap je aan de eeuwenoude colleges, keistraatjes en gezellige pubs.

Vrijdag

Wandeltocht

Cambridge is met zijn eeuwenoude universiteitsgebouwen natuurlijk een lust voor het oog, maar met minder licht ook nogal griezelig. Het toeristenbureau organiseert populaire wandeltochten met gids, waaronder een spokentocht van een uur op vrijdag om 18 uur (€8; reserveer). Overdag zijn er ook rondleidingen van twee uur langs de universiteitsgebouwen (visitcambridge ; Peas Hill).

Midsummer House

Chef-kok Daniel Clifford, onderscheiden met twee Michelinsterren, laat je kennismaken met diepe smaken en technische hoogstandjes. Aan de oever van de rivier de Cam proef je gerechten als boven kolen gekookte knolselderie, krab en gebraden duif met wilde knoflook (midsummerhouse; Midsummer Common; woe-za 12-13:30 uur, di-do 19-21:30 uur, vr-za 18:30-21:30 uur; vijf/acht gangen €68/€144).

Midsummer House is een Victoriaanse Villa aan de rivier | Foto: Midsummer House

Eagle

In de bekendste pub van Cambridge kom je de Nobelprijswinnaars van de toekomst tegen; allerlei beroemde geleerden hebben hier wat gedronken waaronder Crick en Watson, die hier hun DNA-onderzoek bespraken. Er zijn allemaal kamers uit de 15e eeuw, waaronder een met handtekening van piloten uit WO2 op het plafond (eagle-cambridge; Benet St; ma-za 8-23 uur, zo tot 22:30 uur).

Zaterdag

Trinity College

Trinity is het grootste college van Cambridge en heeft een bijzondere poort uit de Tudortijd en een enorm binnenhof, de Great Court. Hier vind je ook de beroemde en passend muffe Wren Library. Collegeperiodes ma-vr 12-14 uur, za 10:30-12:30 uur. Met 55.000 boeken van voor het jaar 1820 (trin.cam; Trinity St; 10-15:30, gesloten apr tot mid-jun; €3,60).

Sir Christopher Wren heeft de Trinity-bibliotheek ontworpen | Foto: Gianluca Santoni / SIME

Punteren

De rivier is de levensader van de stad en je ziet er vaak roeiteams en punters van de universiteit. Zelf met een punter varen is heerlijk ontspannend, zodra je het onder de knie hebt. Als je dat niet aandurft, kun je ook een ander je door de tuinen in The Backs laten varen of naar het mooie dorp Grantchester. Riverside Granta Moorings verhuurt punters (puntingincambridge; Newnham Rd; maa-nov; huur €26 per uur, tour €17 per persoon).

Polar Museum

In dit boeiende museum beleef je verhalen over barre omstandigheden, vastberadenheid en soms dodelijke fouten. Er is een focus op de ontdekkingsreizen binnen de poolcirkel van pioniers als Roald Amundsen, Fridtjof Nansen en Robert Falcon Scott. De collectie bevat schilderijen, foto's, uitrusting, kaarten, dagboeken en afscheidsberichten van de expeditieleden van Scott (spri.cam; Lensfield Rd; di-za 10-16 uur; gratis).

Zondag

The Cambridge Chop House

Vanuit deze zaak heb je misschien wel het beste uitzicht in de stad: de zalen van King's College. Het eten is ook traditioneel Engels: stevige steaks, friet, visgerechten en niervetpudding. Het is ook open van 10-12 uur voor koffie en gebak (cambscuisine; King's Parade 1; lunch & diner; hoofdgerecht vanaf €20).

King's College Chapel

Zelfs in een stad die zo vol adembenemende gebouwen staat, steelt deze 16e-eeuwse kapel de show. Het is een van de opvallendste voorbeelden van gotische architectuur in Engeland en heeft een beroemd koor; tijdens de collegeperiodes kun je gratis de avonddienst bijwonen (kings.cam; King's Parade; 9:30-16:30 uur, korter tijdens collegeperiodes; €11).

King's College Chapel is meer dan 500 jaar oud | Foto: track5 / iStock

Fitzwilliam Museum

Dit kolossale gebouw was een van de eerste openbare kunstmusea en werd in 1816 gesticht voor de collectie die de zevende Viscount FitzWilliam aan zijn oude universiteit had nagelaten. Bewonder Romeinse en Egyptische grafgoederen en grote meesters, maar ook wat minder standaard werk (fitzmuseum; Trumpington St 32; di-za 10-17 uur, zo 12-17 uur; gratis).

Reistips

Vervoer

Vlieg vanaf Amsterdam met esayJet rechtstreeks naar Londen (vanaf €70) of vanaf Brussel met British Airways eveneens rechtstreeks naar de stad. (vanaf €95). Vanuit Londen Kings cross en Liverpool Street kun je de trein pakken naar het station van Cambridge, op zo'n 2,5 km buiten het centrum. Het stadscentrum is grotendeels voetgangersgebied. Cambridge is ook erg fietsvriendelijk. Ga voor een huurfiets naar Rutland cycling. Per halve dag/dag €8,50/€12. Een dagkaart voor de bus kost €5.

Verblijf

Bij Benson House zit het in de kleine dingen. De verenkussens en het bedlinnen van Egyptisch katoen zijn heerlijk, het Royal Doulton-porselein is prachtig en het ontbijt is fantastisch (bensonhouse; Huntingdon Rd 24; vanaf €138).

Als je van moderne kunst en design houdt, moet je naar Hotel Felix, op ruim 2 kilometer van het centrum. Het heeft een geweldig restaurant en een erg romantische penthousesuite (hotelfelix; Whitehouse Lane, Huntingdon Rd; vanaf €258).

The Varsity, aan de rivier, heeft 44 diverse kamers met ramen van de vloer tot het plafond en uitzicht op de universiteitsgebouwen vanaf het dakterras (thevarsityhotel; Thompson's Lane; vanaf €306).

Het dakterras van The Varsity heeft een prachtig uitzicht | Foto: The Varsity

Dit artikel komt uit het juninummer van Lonely Planet Traveller! Bestel de nieuwste editie hier!

Openingsbeeld: Alan Copson / AWL Images