Minigids: Venetië op drie manieren

Redactie Lonely Planet

Kies een van de drie manieren om de Italiaanse gondelstad te verkennen, van nieuweling tot bijna-local. Of je nu op jacht bent naar opvallende monumenten of naar bars in achterafstraten, je vindt overal inkijkjes in het stadsleven.

De eerste keer

All’Arco Venetiaans €
(tel. +39 041 520 56 66; Calle dell’Ochialer 436, San Polo)

Ga naar deze buurt-osteria voor de beste cicchetti (Venetiaanse “tapas") van de stad. De ingrediënten van de nabije Rialto-markt worden verwerkt tot minimeesterwerken als cannocchia (bidsprinkhaankreeft) met pompoen en kuit of otrega crudo (rauwe botervis) met een marinade van munt en olijfolie.

Basilica di San Marco
(basilicasanmarco.it)

De Venetiaanse kathedraal is onvergetelijk door zijn overvloed aan koepels en stralende mozaïeken. Entree is gratis, maar je moet je fatsoenlijk kleden (bedekte knieën en schouders). Je betaalt wel voor toegang tot de indrukwekkende Pala d’Ora, een gouden altaarstuk met 2.000 smaragden, amethisten, saffieren, robijnen, parels en andere edelstenen, en het museum op de bovenverdieping met de Quadriga, een viertal bronzen paarden die uit Constantinopel zijn geplunderd. Replica’s van deze paarden staan op het balkon met uitzicht op het Piazza San Marco.

Caffè Florian €€
(caffeflorian.com; Piazza San Marco 57)

Dit eerbiedwaardige café bewaart rituelen (maar niet de prijzen) die teruggaan tot 1720: obers in pak serveren cappuccino op zilveren dienbladen, geliefden knuffelen op zachte banken en het orkest begint te spelen bij zonsondergang. Tijdens concerten kosten plekken aan het plein extra.

Palazzo Ducale €€
(palazzoducale.visitmuve.it)

Met een toplocatie aan het water is dit gotische gebouw een onwaarschijnlijke maar prachtige plek voor het politieke en bestuurlijke centrum van een grote republiek. Achter de colonnades en met geometrische patronen versierde gevel liggen elegante zalen, de privévertrekken van de doge en een veelheid aan raadszalen, rechtszalen en gevangenissen. De grote Sala del Maggior Consiglio (Grote Raadszaal) uit 1419 is extra indrukwekkend door de ovale plafondschildering van Tintoretto, de Apotheose van Venetië; daar kijken goden toe terwijl Venetië door engelen wordt gekroond, met nieuwsgierige diplomaten en blonde Venetianen die op het balkon eronder toekijken.

Ponte di Rialto

Antonio da Pontes brug uit 1592, een puik staaltje bouwkunst met steen uit Istrië, overspant het Canal Grande op zijn smalste punt. Interessant feit: Da Pontes neef heeft de andere iconische brug van de stad ontworpen, de Ponte dei Sospiri (Brug van Zuchten).

Voor gevorderden

Al Mercà €
(Campo Cesare Battisti 213)

Verfijnde drinkers komen in drommen naar deze piepkleine bar op de Rialto-markt om uitmuntende prosecco en wijn te drinken. Meestal zijn er ook gehaktballetjes en mini-panini te krijgen, gemaakt van superverse ingrediënten.

Frari €
(basilicadeifrari.it)

Deze hemelhoge gotische kerk heeft koorbanken met inlegwerk, het piramidevormige mausoleum van Canova, Bellini’s mierzoete triptiek Madonna met Kind en Longhena’s griezelige monument voor Doge Pesaro. Ze doen echter allemaal onder voor het kleine altaarstuk. Dat is de Tenhemelopneming van Titiaan uit 1518, waarop een in rode mantel gehulde Madonna hemelwaarts reikt, op een wolk stapt en het aardse achter zich laat. Titiaan zelf ligt dicht bij zijn meesterwerk begraven.

La Fenice €€
(teatrolafenice.it)

La Fenice is een van de beste operahuizen van Italië, waar je heen kunt voor opera, ballet en klassieke muziek. De naam (‘De Feniks’) komt van een eerder theater dat in 1774 afbrandde. De geschiedenis herhaalde zich in 1836 en 1996, toen het prachtige, vergulde theater tot as weerkeerde. Tot 2003 is het compleet herbouwd. De goedkoopste plekken zitten in de loges bovenaan, dicht bij het toneel. Je kunt er weinig zien, maar wel de muziek horen, het orkest bekijken en de sfeer proeven.

Voor oude rotten

Casa dei Tre Oci €€
(treoci.org; Fondamente de le Zitelle 43, Giudecca)

Dit fraaie neogotische huis werd in 1913 gebouwd door kunstenaar en fotograaf Mario de Maria, die de opvallende bakstenen gevel met de drie boogramen (de drie ‘ogen’ waarnaar het is genoemd) ontwierp. Nu vind je hier zijn fotografische archief en interessante tentoonstellingen van moderne kunst.

El Sbarlefo €€
(elsbarlefo.it; Salizada del Pistor 4556c)

Allerlei verschillende mensen komen naar deze aantrekkelijke cicchetti-bar, van lokale hipsters tot kandidaten voor kunstheupen. Ze worden gelokt door een uitstekende wijnkaart en een selectie lekkere hapjes. De muziek meandert onvoorspelbaar van jazz tot de vroege Elvis, maar is nooit zo luid dat je elkaar niet kunt verstaan. 

Fondazione Querini Stampalia €
(querinistampalia.org; Campiello Querini Stampalia)

In 1869 schonk Conte Giovanni Querini Stampalia zijn 16de-eeuwse palazzo aan de stad, op voorwaarde dat de 700 jaar oude bibliotheek tot laat open zou blijven.

Meer informatie

Lees onze reisgids Venice & the Veneto (Eng.; shop.lonelyplanet.com; €18,95) of Pocket Venice (€9,95). Informatie over Venetië vind je ook in onze gratis app Guides.

De complete minigids vind je in het meinummer van Lonely Planet magazine, deze kun je hier bestellen. 

Openingsbeeld: RossHelen / iStock