Minigids: Natuur op Sardinië

Redactie Lonely Planet
Minigids: Natuur op Sardinië

Sardinië betovert je met zijn wilde binnenland en buitengewone stranden. De kustwegen zijn spannend, de prehistorie is raadselachtig en miljoenen schapen heersen over de wegen. In deze gids vind je alle hoogtepunten van het buitenleven op het eiland.

Bezienswaardigheden

Cala Goloritzè
(Golfo di Orosei)

Cala Goloritzè, het laatste kleine strand aan de Golfo di Orisei, is een van de beste. Aan de zuidkant rijzen bizarre kalksteenformaties omhoog. Een daarvan is de verbazingwekkende Monte Caroddi ofwel de Aguglia, een 148 meter hoge rotsnaald die geliefd is onder klimmers.

Cala Luna
(Golfo di Orosei)

Deze grenzeloos mooie halvemaanvormige baai is omringd door een dichtbegroeid ravijn en kliffen vol grotten en het water is diep turquoise. Je kunt er alleen te voet of per boot komen. Wacht af tot de tourboten zijn vertrokken, dan heb je de baai zo’n beetje voor jezelf. Als je je goed kunt oriënteren, kun je over een moeilijk, ongemarkeerd pad naar de opvallende rotsboog Arco Lupiro lopen.

Monte Ortobene
(Nuoro)

Ongeveer acht kilometer ten oosten van Nuoro staat de granieten piek Monto Ortobene (955 m), dicht bedekt met bossen van steeneiken, dennen, sparren en populieren en bekroond door een 7 meter hoog bronzen beeld van de Redentore (Christus de Verlosser). Het is een populaire picknickplek en de focus van Nuoro’s jaarlijkse festival Sagra del Redentore.

Nuraghe Mannu
(Cala Gonone)

Voor een weids uitzicht over de kust moet je de borden vanaf de weg tussen Cala Gonone en Dorgali volgen naar deze nuraghe (bronstijdtoren). Na drie kilometer komt het rotsachtige pad uit op een wilde kaap waar je bijna de hele kromming van de golf kunt zien. De locatie boven een ravijn is romantisch, met zilvergrijze blokken tussen de olijfbomen. De toren, voor het eerst bewoond rond 1600 v.Chr., is natuurlijk een ruïne, maar je kunt nog steeds de nissen zien in de centrale kamer.

Activiteiten

Alpha Diving
(alphadiving.it; Piazzetta dei Pescatori 4, Golfo Aranci)

Deze duikschool in de haven, erkend door de European Scuba Agency, organiseert duiktochten rond Capo Figari en Tavolara. Ze bieden losse duiken en een cursus voor beginners. Het centrum regelt ook vaarexcursies naar Capo Figari en Isola Tavolara, milieuvriendelijke dolfijnexcursies, snorkelen met gids en zelfs “zeemeermin-sessies”.

Cardedu Kayak
(cardedu-kayak.com; Località Perda Rubia, Cardedu)

Bij Cardedu Kayak kun je een dag vullen met ritmisch je peddel door turquoise water te drijven. Neem ’s zomers je zwemkleren mee. Francesco biedt iets voor kajakkers van alle niveaus en kan ook helpen bij het regelen van langere tochten en “nautisch kamperen”, voor als je vanuit je kajak wilt vissen en slapen op afgelegen stranden.

Isola Molara Boat Excursions
(visittavolara.com)

Haal het meeste uit je stranddag met een cruise van Tavolara Traghetti. De boten vertrekken om 9 uur uit Porto San Paolo naar Isola Molara, waar je kunt zwemmen in natuurpoelen; rond de middag vertrek je naar Isola Tavolara.

Slapen 

Agriturismo Codula Fuili €
Voor episch uitzicht
(codulafuili.com)

Deze agriturismo ligt wat afgelegen, maar heeft felgekleurde kamers, indrukwekkend uitzicht en diners met zelf verbouwde ingrediënten. 

Albergo Diffuso Mannois €€
Voor een oud stadje
(mannois.it)

Dit liefdevol gerestaureerde hotel in het hart van middeleeuws Orosei heeft lichte, pastelkleurige kamers met elk een eigen stijl.

De volledige minigids vind je in het juninummer van Lonely Planet magazine, deze kun je hier bestellen. 

Openingsbeeld: CAHKT / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram