Minigids: het beste van Baskenland

Redactie Lonely Planet
Minigids: het beste van Baskenland

Baskenland, verdeeld over Spanje en Frankrijk, is een diverse regio waar de mensen de oudste taal van Europa spreken. In deze lijst vind je een aantal hoogtepunten.

Bezienswaardigheden

Basque Coast Geopark
(geoparkea.com)

Aan deze smalle kuststrook van Zumaia naar Deb en Mutriku in het westen zie je weides, bossen en het hoogtepunt, 13 kilometer aan indrukwekkende kliffen. De gelaagde rotsformaties tonen 60 miljoen jaar van de geschiedenis van de aarde. Er zijn meerdere paden, waaronder de Algorri-route van ruim een kilometer langs de kliffen bij Zumaia, of het Talaia-pad van 11 kilometer van Zumaia naar Itxaspe. Er zijn ook gidsen en boottochten beschikbaar. Reserveer ruim van tevoren online of via het toeristenbureau.

Casco Histórico
(hondarribia.eus; Hondarribia)

Een groot deel van het ommuurde oude centrum van Hondarribia, gelegen aan de rivier die de grens vormt met Frankrijk, dateert uit de 15de en 16de eeuw. De mooie pleinen en keistraten zijn versierd met dakranden met houtsnijwerk en ijzeren balkons.

Cristóbal Balenciaga Museoa €
(cristobalbalenciagamuseoa.com)

Sla het Cristóbal Balenciaga Museoa in het kustdorp Getaria niet over. De hier geboren Cristóbal werd in de jaren 50 en 60 een reus in de modewereld en in dit indrukwekkende museum vind je een selectie van zijn beste werk.

Activiteiten

Le Petit Train de la Rhune €€
(rhune.com)

Dit charmante houten treintje sleept zich in 35 minuten naar de top van La Rhune, de 905 meter hoge berg die traditioneel wordt gezien als het begin van de Pyreneeën. ’s Zomers rijdt er vanaf St-Jean de Luz een gratis shuttlebus naartoe, als de wachttijden voor de trein oplopen.

Eten

Arzak Baskisch €€€
(arzak.info; Avenida Alcalde Jose Elósegui 273, San Sebastián)

Chef-kok Juan Mari Arzak is met drie Michelinsterren de koning van de nueva cocina vasca (nieuwe Baskische keuken). Op de proefmenu’s van een van ’s werelds beste restaurants vind je onder andere zeeduivel met duindoorn of kastanjeijs met yuzu-granita.

Buvette de la Halle Vis €
(tel. +335 59 267 359; bd Victor Hugo, St-Jean de Luz)

Dit kleine restaurant is een must voor de complete Franse marktervaring. Neem plaats op een kruk onder de collectie oude theepotten en geniet van borden Bayonneham, gegrilde sardines, mosselen, vissoep en lokale kaas.

Gastroteka Danontzat Baskisch €€
(tel. +349 43 646 597; Calle Denda 6, Hondarribia)

Gastroteka Danontzat heeft een leuke, creatieve benadering van dineren. Begin met gerookte sardines, ansjovis of krabpudding en ga dan door naar malse tonijnsashimi of inktvis met aardappelconfit.

Drinken 

Bar Arrantzale €€
(arrantzale.com; Portu Zaharra 3, Getxo)

Het heerlijke schaduwrijke terras en de charmante locatie in het witgestucte Puerto Viejo in Getxo maken deze ontspannen bar een topplek voor een koud biertje en wat pintxos. De morcillas (bloedworsten) en paprika’s gevuld met kabeljauw zijn geweldig.

Peso Neto €€
(pesoneto.es; Calle San Francisco 1, Bilbao)

Je vindt met moeite nog zo’n vriendelijke en ontspannen drinkplek – met goed eten bovendien – als deze onconventionele bar. Het interieur wordt verlicht door hangende weckpotlampen en strengen feestverlichting. Drink smakelijke cocktails en Paulaner van de tap.

 De volledige minigids vind je in het zomernummer van Lonely Planet magazine, deze kun je hier bestellen. 

Openingsbeeld: samael334 / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram