Minigids: eten in Havana

Redactie Lonely Planet

De restaurantwereld van de Cubaanse hoofdstad is in opkomst dankzij veranderde wetten en er zijn volop experimenten. Wees ruimdenkend en laat je verleiden.

Belview Artcafé
facebook.com/belviewartcafe 

Belview, gevestigd in een fraaie Vedado-villa, is een waar kunstwerk met allerlei foto’s, een sofa in de achterbak van een Amerikaanse auto en globes als lampenkappen. Zodra je door hebt dat het eigenlijk een café is, kun je koffie, taart, cocktails of tapas bestellen. De snacks zijn even innovatief als de inrichting: proef avocado gevuld met tonijn, ropa vieja (rundvleesreepjes) of tzatziki-crêpes.

Café Laurent
Calle M nr. 257, 5de verdieping 

Café Laurent is een verfijnd restaurant zonder uithangbord in een lelijke jaren 50-straat, naast het Focsa-gebouw. De inrichting is licht en modernistisch met gestevende tafelkleden. De sterren van het Cubaans-Spaanse menu zijn visrisotto en varkensvlees gesauteerd met gedroogd fruit en rode wijn.

Doña Eutimia
Callejón del Chorro 60c 

Doña Eutimia serveert goede porties van het beste Cubaanse eten. Dan hebben we het over ropa vieja (een versie met lam), epische picadillo a la habanera (pittig rundvlees) en glorieuze lechon asado (geroosterd varkensvlees) met genoeg rijst, bonen en gebakken banaan. Dit is het bewijs dat traditionele Cubaanse gerechten met de juiste bereiding spectaculair kunnen zijn.

Donde Lis
dondelis.com 

De binnenkant van Lis is net een moderne liefdesbrief aan Havana: beelden uit de Rat Pack-tijd, reproducties van 20ste-eeuwse tropische kunst en felle kleuren op de oude koloniale muren. Het menu is een verzorgde mix van verschillende smaken en Cubaanse klassiekers met een moderne twist – octopus met guacamole, kreeft-enchilados – naast Italiaanse en Spaanse verstekelingen.

La Guarida
laguarida.com 

Dit legendarische restaurant is als een scène uit een film noir uit de jaren 40. Het eten zit nog steeds in de top van Havana en is een toonbeeld van de nueva cocina cubana met gerechten als varkenshaas met schimmelkaas en chocola.

Slapen

Goedkoop
Casa 1932
casahabana.net

De charmante eigenaar, Luis Miguel, is een art-decofan die zijn huis gebruikt als een pension en een museum van de jaren 30, toen zijn lievelingsstijl populair was. Oude borden, spiegels, speelgoed, meubels en glas-in-lood zorgen ervoor dat het voelt alsof je door een oude film wandelt. Er zijn drie comfortabele kamers en het ontbijt is enorm uitgebreid.

Gemiddeld
Casavana Cuba
hostalcasavana.com 

Casavana’s enorme kamers, verspreid over drie verdiepingen (4, 5 en 11) van een woonflat in Vedado, zijn modern minimalistisch, met elegante details en lichte gedeelde ruimtes met gepolijste vloeren die je bijna als spiegel kunt gebruiken. Je hebt prachtig uitzicht vanaf je eigen balkon.

Luxe
Hotel Los Frailes
gaviotahotels.com 

Het kloosterthema is geïnspireerd door de nabije basiliek San Francisco de Asís en het personeel draagt kappen, maar er is niets eenvoudigs aan Los Frailes. Hier kom je graag terug na een lange dag om te luieren in grote, oude kamers in je monnikachtige badjas terwijl het licht van de kandelaars aan de muren gezellig flikkert.

Openingsbeeld: Matt May / Alamy