Minigids: eten in Boedapest

Redactie Lonely Planet

Boedapest, aan weerskanten van de Donau, is gezegend met natuurlijke en door de mens gemaakte schoonheid. Je kunt er ook ontdekken dat de Hongaarse keuken veel meer is dan goulash. Lees hier hoe je een culinair avontuur kunt plannen.

Barack & Szilva
barackesszilva.hu

Dit is het soort perfect gevormde restaurant waarvan elke buurt droomt. De “Perzik & Pruim” serveert uitzonderlijk goed bereide Hongaarse provinciale gerechten van hoge kwaliteit in een bistrosetting. Proef de eendenpaté met gedroogde pruimen en de runder-pörkölt (stoofpot) met rode wijn. Er is ook een mooi terras voor de zomer en livemuziek.

Baraka
barakarestaurant.hu

Als je maar naar één luxe restaurant gaat in Boedapest, ga dan naar Baraka. Je wordt binnengeleid in een zwart-witte eetzaal, waar chef-kok André Bicalho zijn magie bedrijft in de halfopen keuken. Er is veel vis met Franse, Aziatische en Hongaarse hints in de prachtig opgemaakte gerechten. De bar is een traktatie met een enorme selectie Japanse whisky.

Monk’s Bistrot
english.monks.hu

Met zijn vaag industriële inrichting gaat dit ambitieuze restaurant voor gewaagde combinaties van ingrediënten die toch werken, naast moderne varianten van Hongaarse gerechten. De geitenkaas met perzik is een knaller, net als de snoekbaars met bergamot en dille. De doordeweekse driegangenlunch is een geweldige deal.

Pierrot
pierrot.hu

Dit stijlvolle, lang gevestigde restaurant is gespecialiseerd in gerechten uit de Oostenrijks-Hongaarse tijd, maar dan aangepast aan de 21ste eeuw. Verwacht gerechten als snoekbaars en paprikás met garnalen, eendenbout in bladerdeeg met appelsla en confit met biggenwang. Dineer in de gewelfde eetzaal, op het overdekte terras of in de tuin.

Raj Ráchel Tortaszalon
raj-rachel-blog.torta.hu

Waarschijnlijk is dit de eerste koosjere taartenwinkel met café in Újlipótváros. Ze serveren alle favorieten, waaronder de beste flódni van de stad (geloof ons maar). Dat is gewoonlijk een taart van drie lagen met vulling van appel, walnoot en maanzaad, maar Ráchel voegt haar grootmoeders pruimenjam eraan toe.

Slapen

Goedkoop
Maverick City Lodge
mavericklodges.com

Dit comfortabele hostel heeft drie verdiepingen aan slaapzalen en privékamers, ingericht in moderne pakhuisstijl met wit hout, opvallende kleuren en zitzakken. Elk bed heeft een kluisje, gordijn en leeslamp; de privékamers hebben een entresol en zijn geschikt voor gezinnen. De gemeenschappelijke ruimtes, waaronder de keuken, zijn goed ontworpen en hebben alles wat je nodig hebt.

Gemiddeld
Brody House
brody.land/brody-house

Brody’s, de voormalige ambtswoning van de premier, is verbouwd maar niet substantieel veranderd, met antieke meubels en moderne kunst die naadloos samenkomen in de unieke kamers en suites gewijd aan lokale en internationale kunstenaars. De openbare ruimtes zijn licht en enorm, met eclectische meubels.

Luxe
Hotel Rum
hotelrumbudapest.com 

Dit bijzondere designhotel is opgezet door lokale ontwerpers en de 40 kamers vallen in vier categorieën, allemaal genoemd naar een bepaalde rumsoort en beschikbaar van klein naar ‘large plus’ – de categorie Black Rums. Overal vind je licht hout, espressomachines en veel room- en houtskoolkleuren. Het restaurant en de bar op het dak zijn ideaal om te ontspannen.

De volledige minigids vind je in het oktobernummer van Lonely Planet magazine, deze kun je hier bestellen. 

Openingsbeeld: titoslack / iStock