Minigids: eten in Bangkok

Redactie Lonely Planet

Nergens anders is de Thaise verering van eten zo zichtbaar als in de uitgestrekte hoofdstad. Hier kun je allerlei culinaire ervaringen opdoen, of het nou gaat om een komnoedels langs de weg of een feestmaal in een sterrenrestaurant.

Jay Fai
327 Th Mahachai 

Met zijn karig ingerichte ruimte is het moeilijk te geloven dat Jay Fai bekendstaat voorde duurste pad kee mao (‘dronken noedels’: gebakken, brede rijstnoedels met vis en kruiden) van Bangkok. De prijs komt door de overvloed aan verse vis plus een bijzondere bakstijl waardoor bijna geen olie in het gerecht komt. Het restaurant zit in een onopvallendgebouw tegenover een 7-Eleven.

Krua Apsorn
kruaapsorn.com

Dit cafetaria-achtige restaurant is geliefd bij zowel leden van de Thaise koninklijke familie als recensenten. Bijna alle gerechten – uit het midden en zuiden van Thailand – zijn heerlijk, maar vaste klanten gaan meestal voor de geroerbakte krab met gele chili of de luchtige krabomelet.

MBK Food Island
MBK Center, hoek Rama I & Th Phayathai, 6de verdieping 

MBK Food Island, waar tientallen verkopers uitzonderlijk goedkoop en lekkere regionale Thaise, internationale en zelfs vegetarische gerechten aanbieden, noemt zich met recht de moeder aller foodcourts in Bangkok.

Nay Hong
Zijstraat Th Yukol 2

Ga naar dit kleine zaakje voor misschien wel de beste gebakken noedels van Bangkok – gŏoay đĕeo kôoa gài (platte rijstnoedels gebakken met knoflookolie, kip en ei). Er is geen Engels uithangbord. Ga in noordelijke richting van de hoek van Th Suapa en Th Luang en neem dan de eerste afslag rechtsaf; het staat aan het einde van de nauwe steeg.

Krua Apsorn
kruaapsorn.com

Dit cafetaria-achtige restaurant is geliefd bijzowel leden van de Thaise koninklijke familie als recensenten. Bijna allegerechten – uit het midden en zuiden van Thailand – zijn heerlijk, maar vaste klanten gaan meestal voor de geroerbaktekrab met gele chili of de luchtige krabomelet.

Sri Trat
facebook.com/sritrat

Dit nieuwe restaurant is gespecialiseerd in de unieke keuken van de oostelijke provincies, Trat en Chanthaburi. Dat betekent veel rijke, lichtzoete, kruidige smaken, vis en gerechten die je nergens anders in de stad vindt.

Slapen

Goedkoop
Chern
chernbangkok.com

De enorme open ruimtes en de lichte kleuren van dit centraal gelegen hostel voelen soms een beetje aan als het hiernamaals. De slaapzalen met acht bedden zijn van bovengemiddelde kwaliteit, maar we houden meer van de privékamers. Die zijn uitgerust met een groot bureau, een tv, een kluis en een koelkast en al met al een erg goede deal.

Gemiddeld
Siam Heritage
thesiamheritage.com

Dit hotel op een klein afstandje van de drukke Th Surawong stroomt over van de huiselijke Thaise charme – waarschijnlijk doordat de eigenaars in hetzelfde gebouw wonen. De 73 kamers zijn ingericht met zijde en donker hout, met details van stijlvol design en goede voorzieningen. Er is een gezellige daktuin/zwembad/spa en het personeel is professioneel en behulpzaam. Echt een aanrader.

Luxe
The Siam
thesiamhotel.com

Reis terug naar de jaren 30 in dit retro-chique hotel aan de rivier, waar art deco, marmeren vloeren, waterpartijen omzoomd met platanen en prachtig antiek een stijlvol geheel vormen. De villa’s gaan in dezelfde trant verder met dakterrassen en een eigen zwembad. Het zwembad aan de rivier is een heerlijke plek om een duik te nemen.

 Je vindt de volledige minigids in het winternummer van Lonely Planet magazine, deze kun je hier bestellen.

Openingsbeeld: Met dank aan Soulfood Mahanakorn / Songpon Wongpaisan