Minigids: Eilandleven op Barbados

Redactie Lonely Planet

De stranden van deze voormalige Britse kolonie zijn legendarisch, maar je vindt er ook Barbadiaanse cultuur, een oude hoofdstad, veel tuinen en zelfs sporen van George Washington.

Stranden

Accra Beach

De zuidkust van Barbados is een bijna ononderbroken strook bebouwing met een aantal populaire, aantrekkelijke stranden. Het grootste hiervan is Accra, een zachtgele halvemaan van zand met wat bomen voor de schaduw en een lekkere branding. Het beste is de promenade waarover je drie kilometer westwaarts naar Hastings kunt lopen in de zilte zeelucht.

Paynes Bay

De licht krommende Paynes Bay in St James, met een smalle strook wit zand, is mateloos populair. Het is de favoriete zwem- en snorkelplek van de westkust omdat je hier bijna zeker zeeschildpadden ziet. Je kunt er huurstoelen en picknicktafels krijgen en ontspannen bij een bar. Begluur beroemdheden op het strand voor het superexclusieve resort Sandy Lane dichtbij (het strand is openbaar toegankelijk).

Groene zeeschildpadden duiken vaak op in Paynes Bay | Foto: Giovani Cordioli / Getty Images

Mullins Beach

In de koloniale tijd was de westkust van Barbados een populaire vakantiebestemming voor de Britse bovenklasse en het gebied wordt nog steeds de Platinum Coast genoemd. Mullins Beach, aan Hwy 1 tussen Holetown en Speightstown, is een gezinsvriendelijke enclave waar het water meestal rustig is en goed voor zwemmen en snorkelen. Drankjes van het rumoerige café kun je bij je strandstoel laten brengen.

Eten & drinken

Oistins Fish Fry

Het vissersdorp Oistins aan de zuidkust is een hotspot op vrijdag- en zaterdagavond. Dan wordt er gebarbecuede vis verkocht op een soundtrack van soca-, reggae-, pop- en countrymuziek en veel rum gedronken. De verhouding is zo'n 60 procent locals en 40 procent toeristen en de sfeer is vrolijk en energiek. Het gebeurt allemaal in een complex op het zand naast de vismarkt.

Bij Oistins Fish Fry krijg je elke dag gegrilde, vers gevangen vis | Foto: Alan Copson / Getty Images 

Mount Gay Rum Visitors Centre

Mount Gay produceert al 300 jaar een van de beste rumsoorten van de Cariben. Er zijn meerdere tours vanuit het bezoekerscentrum van de destilleerderij net buiten Bridgetown, zoals een cocktailtour en een lunchtour. Tijdens je ontdekkingstocht door de geschiedenis en geheimen van deze rum mag je er lekker veel van proeven (mountgayrum; Exmouth Gap, Spring Garden Hwy; kijk op de website voor dagen/tijden; tours vanaf €14).

Fisherman's Pub

Speightstown is zonder twijfel het mooiste stadje van Barbados, met een combinatie van koloniale charme en een echte eilandsfeer. Dit café aan het water is een plaatselijk begrip en je kunt er vis eten op de boten aan de kade. 's Avonds wordt de sfeer steeds meer Barbadiaans. Sluit aan in de rij voor het geweldige, wisselende menu of ga op woensdag langs voor heerlijke muzieksessies (00 1 246 422 2703; Queen St; ma-za 11-21 uur; maaltijden vanaf €7).

Erfgoed

Garrison Savannah

De wijk Garrison, ruim een kilometer ten zuiden van het centrum van Bridgetown, was in de 19de eeuw het Britse militaire hoofdkwartier. De ovale paradeplaats Savannah wordt nog steeds gebruikt, maar nu voor cricket, joggen en paardenraces. Langs de westkant ervan staan mooie gebouwen uit het koloniale tijdperk (gratis).

George Washington House

In 1751, 38 jaar voordat hij de eerste Amerikaanse president werd, bracht George Washington een bezoek aan Barbados als reisgezel van zijn halfbroer Lawrence, die hier hoopte te genezen van zijn tuberculose. Ze huurden een huis in Garrison. Nu biedt het als museum een fascinerend inkijkje in hun reis en verblijf (Bush Hill, Garrison; ma-vr 9-16:30 uur; €10).

St Nicholas Abbey

De weg die de heuvels ten oosten van Speightstown doorsnijdt, voert langs oude suikerrietvelden en de ruïnes van fabrieken en brengt je dan naar Portland. Volg een van de mooiste routes van het eiland, met bochten onder een kathedraal van enorme mahoniebomen, naar St Nicholas Abbey, een statige villa en een van de oudste plantagehuizen in de Cariben (stnicholasabbey zo-vr 10-15:30 uur; €19).

Reistips

Vervoer

Onder andere Air Canada en British Airways vliegen vanaf Amsterdam via een tussenstop naar Barbados (vanaf €605; aircanada.com). Vanaf Brussel vlieg je met Air Canada via twee tussenstops naar het eiland (vanaf €625; aircanada.com). Grantley Adams International Airport is de hoofdtoegang tot de oostelijke Cariben, op de zuidoosthoek van het eiland, 16 kilometer van Bridgetown. Een taxi vanaf het vliegveld naar bijvoorbeeld Bathsheba, aan de oostkust, kost ongeveer €36. Met het openbaar vervoer kom je bijna overal op het eiland (ritprijs €1); de bustijden vind je op de website van de Transport Board. De wegen zijn goed, dus je kunt ook een auto huren.

Verblijf

Legend Garden Condos is een ontspannen complex met een erg goede locatie, tegenover Mullins Beach. De mooi aangeklede appartementen hebben een eigen keuken en staan op een ruim tropisch terrein legendcondos; Mullins Bay, St Peter; vanaf €108).

Coral Mist Beach Hotel staat op een prachtige locatie. Alle 32 kamers hebben een keuken, balkon en uitzicht op het verblindend witte strand. Restaurants en watersport vind je op loopafstand (coralmistbarbados; Hwy 7, Worthing; vanaf €132).

De veranda van Sea-U Guest House kijkt uit over zee | Foto: Sea- U Guest House

De veranda van Sea-U Guest House kijkt uit over zee en de stijlvolle huisjes staan niet ver van hangmatten tussen kokospalmen (seaubarbados; Tent Bay, Bathsheba; vanaf €192). De veranda van Sea-U Guest House kijkt uit over de oceaan

Know-how

Tuinen om in te verdwalen

Barbados is omringd door stranden, maar in het binnenland vind je talloze prachtige botanische tuinen.

Hunte's Gardesn Een groene tropenfantasie (huntesgardensbarbados; Castle Grant, St Joseph; 9-16 uur; €14).

Welchman Hall Gully Een stuk origineel regenwoud; 's ochtends kun je apen zien (Hwy 2, Welchman Hall, St Thomas; 9-16 uur; €12).

Flower Forest Een botanische tuin van 20 hectare op een vroegere suikerplantage, met citrus- en broodbomen (flowerforestbarbados; bij Hwy 2, Richmond; 8-16 uur; €12).

Andromeda Botanic Gardens Orchideeën, varens, waterlelies, bougainville, cactussen en palmen zijn allemaal deel van deze tropische collectie (andromedabarbados; Hwy 3, Bathsheba; 9-16:30 uur; €14).

Meer eilanden ontdekken? Droom lekker weg bij deze onbewoonde paradijsjes!

Openingsbeeld: Justin Foulkes / Lonely Planet