Minigids: drinken in Praag

Redactie Lonely Planet

De geschiedenis van sprookjesstad Praag gaat meer dan 1000 jaar terug. Ook niet onbelangrijk: het bier is misschien wel het lekkerste van Europa. Ontdek met deze gids waar je dit in deze prachtige stad kunt proeven en waar je de beste wijn- en cocktailbars vindt.

Beer Geek
beergeek.cz 

Een van de meest succesvolle kroegen met meerdere taps in Praag. Ze hebben bier van lokale makelij, maar ook van over de hele wereld. Ze hebben 32 taps die vaak wisselen, ook met bier van obscure en lastig te verkrijgen merken. Het woord ‘geek’ in de naam slaat ook op de coole, laboratoriumachtige inrichting.

Bokovka
bokovka.com 

Bokovka, gesticht door een groep wijnliefhebbers, is verhuisd vanuit de nieuwe stad naar deze locatie aan een verborgen plein – let op het bord met een rode wijndruppel, de deur is ertegenover aan de rechterkant. De licht vervallen, sfeervolle kelderbar is een geweldige plek om de beste Tsjechische wijnen te proeven. De bar is vernoemd naar de film Sideways (‘bokovka’ in het Tsjechisch), die zich afspeelde in Californische wijngaarden.

Hemingway Bar
hemingwaybar.eu

De Hemingway Bar is knus en stijlvol met donkere, leren bankjes en een achterkamer die iets weg heeft van een bibliotheek. Er is een enorme selectie kwalitatieve sterkedrank (vooral rum), uitmuntende cocktails en champagne.

Klášterní Pivovar Strahov
klasterni-pivovar.cz 

Twee gepolijste koperen brouwketels springen meteen in het oog in deze gezellige kleine bar in het Strahov-klooster die twee soorten St Norbert-bier serveert: tmavý (donker), een rijk, teerachtig bier met een romige kraag, en polotmavý (amber), een vol, hoppig bier. Er is ook een IPA van 6,3 procent. De moderne microbrouwerij is geopend in 2000 op de plek van een kloosterbrouwerij die van 1628 tot 1907 in bedrijf was.

Vinograf
vinograf.cz 

Deze heerlijk moderne wijnbar is met zijn deskundige personeel, ontspannen sfeer en relatieve onbekendheid onder het grote publiek een geweldige plek om Moravische wijn te ontdekken. Er zijn goede borrelhapjes, vooral kaas en vleeswaren, maar er is ook een eten- en wijnmenu (in Tsjechisch en Engels) op grote borden achter de bar. ’s Weekends is reserveren aan te raden vanwege de drukte.

Slapen

Goedkoop
Czech Inn
czech-inn.com

De Czech Inn noemt zichzelf een hostel, maar die ‘s’ kun je prima weglaten. Alles ziet er industrieel uit, van ijzeren bedden tot minimalistische, vierkante wasbakken. Er is een keur aan kamers, van standaard slaapzalen tot goed geprijsde tweepersoonskamers (soms met eigen badkamer) en appartementen. Dit wordt aangevuld met een gezellige koffiebar in de lobby en een uitstekend ontbijtbuffet in de bar ernaast.

Gemiddeld
Hotel 16
hotel16.cz 

Hotel 16 wordt gerund door een familie en heeft 14 kamers in een rustige hoek van de stad. De kamers variëren in grootte en zijn eenvoudig maar stijlvol; de beste, aan de achterkant, kijken uit op de vredige terrastuin. Het personeel is geweldig.

Luxe
Dominican Hotel 
dominicanhotel.cz 

Van het gratis glas wijn bij aankomst tot de enorme bedden: hier word je verwend. Het hotel, gevestigd in het voormalige klooster van Sint Jiljí (Sint-Gillis), barst van het karakter; oude details zijn onder andere de stenen haarden, geverfde houten plafonds en frescofragmenten. De enorme slaapkamers hebben parketvloeren, meubels van donker hout, oorfauteuils en pluchen sofa’s, en de badkamers zijn betegeld met gepolijst marmer.

Openingsbeeld: Jekurantodistaja / iStock