Minigids: cultuur in Hanoi

Redactie Lonely Planet
Minigids: cultuur in Hanoi

Het multi-etnische karakter van Vietnam en oude invloeden uit China (en later Frankrijk) maken van de hoofdstad een plek van grote culturele diepgang, waar verloren tijd van afgelopen eeuw wordt ingehaald.

Bezienswaardigheden

Bach Ma-tempel
(Den Bach Ma; hoek P Hang Buom & P Hang Giay)

De kleine Bach Ma-tempel, in het hart van het oude centrum, schijnt de oudste tempel van de stad te zijn. Een groot deel van het huidige gebouw dateert echter uit de 18de eeuw en  er is in 1839 een heiligdom voor Confucius aan toegevoegd. Het is oorspronkelijk in de 11de eeuw gebouwd door keizer Ly Thai To, ter ere van een wit paard dat hem naar deze plek leidde, waar hij besloot zijn stadsmuren te bouwen.

Heritage House
(Ngoi Nha Di San; P Ma May 87)

Dit traditionele koopmanshuis in het oude centrum is erg goed gerestaureerd. Het is spaarzaam maar mooi ingericht; de kamers rondom de twee binnenplaatsen staan vol prachtige meubels. Let op de hoge trappen tussen kamers, een traditioneel ontwerp dat de stroming van slechte energie rondom het huis zou stoppen.

Eten 

Bun Cha 34 Vietnamees €
(34 34 P Hang Than)

Misschien wel de beste bun cha (varkensvlees met noedels) van Vietnam. Aan bescheiden plastic tafels krijg je perfect gegrild, sappig varkensvlees, verse kruiden en heerlijke bouillon om alles in te dippen. De nem (visloempia’s) zijn ook heerlijk. De beste tijd is om 12 uur, wanneer het eten vers van de kolen komt.

Chim Sao Vietnamees €€
(chimsao.com; Ngo Hue 63-65)

Neem plaats aan tafels beneden of kies een traditionelere plek op de bovenverdieping en ontdek gerechten geïnspireerd door de etnische minderheden van Noord-Vietnam. Hoogtepunten zijn de hartige worsten, verse salades en eend met sterfruit (carambola). Zelfs simpele gerechten zijn uitmuntend.

Entertainment

Bin Minh Jazz Club €€
(minhjazzvietnam.com; P Trang Tien 1)

Op deze sfeervolle plek achter het Operahuis geniet je van live jazzmuziek. Er is een volledige bar, een vol menu en optredens van hoge kwaliteit van onder meer vader en zoon Minh en Dac, en andere lokale en internationale jazzmuzikanten. Door de gratis toegang vult de kleine, rokerige zaal zich snel, dus wees op tijd. 

Thang Long Ca Tru Theatre €
(catruthanglong.com; P Hang Buom 28)

Traditionele muziekconcerten zijn het bestaansrecht van dit intieme gerestaureerde huis in het oude centrum. Ca tru is een muziekstijl uit het noorden van Vietnam die meestal wordt uitgevoerd door een zangeres, een luitspeler en een danser. De concerten bevatten een selectie van de ongeveer 100 ca tru-melodieën. De kunstvorm wordt door UNESCO erkend en beschermd als bedreigd immaterieel erfgoed.

Slapen

Conifer Boutique Hotel €€€
Voor betaalbare luxe
(coniferhotel.com.vn)

De kamers van dit hotel, aan een fijne straat in de Franse wijk, hebben houten latwerk en de beste hebben privébalkons.

Hanoi Little Town Hotel €€
Voor de sfeer van vroeger
(hanoilittletown.com)

Verwacht sierlijke meubels, hoge plafonds en grote badkamers in dit hotel dicht bij de oude overdekte Dong Xuan-markt.

Je vindt de volledige minigids in het juninummer van Lonely Planet magazine, deze kun je hier bestellen. 

Openingsbeeld: Degist / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram