Minigids: budget Venetië

Redactie Lonely Planet
Minigids: budget Venetië

Venetië heeft een haast hallucinaire schoonheid. De op het water gebouwde stad kent zijn weerga niet. Als een van ’s werelds cultuurschatten is het er vaak aan de dure kant – gebruik deze tips om de kosten in de hand te houden.

Bezienswaardigheden 

Basilica di San Marco
basilicasanmarco.it

Zijn overdaad aan koepels en bijna lichtgevende mozaïeken maakt deze kathedraal onvergetelijk. Hij werd gebouwd voor de overblijfselen van de heilige Marcus nadat sluwe Venetiaanse kooplui die Egypte uit hadden gesmokkeld in een ton varkensvet. Je kunt gratis rondwandelen, maar tussen april en oktober kun je de lange rij overslaan voor €3.

Galleria Giorgio Franchetti alla Ca’ d’Oro
cadoro.org

De 15de-eeuwse Ca’ d’Oro is een van de mooiste gebouwen aan het Canal Grande en heeft een prachtige gotische gevel. De galerie huist een schat aan meesterwerken, waarvan vele in de tijd van Napoleon uit kerken zijn geroofd. Op de eerste zondag van de maand is de toegang gratis.

Rialto-markt
Campo della Pescaria

De hoofdmarkt van Venetië wekt al zeven eeuwen lang de eetlust op. Er staan fruit- en groentekramen naast de enigszins sterker geurende pescaria (vismarkt). ’s Morgens is de markt is op zijn best, als je wordt getrakteerd op piramides kleurrijke seizoensproducten als Sant’Erasmo-castraure (paarse artisjokken) en bittere radicchio (rode sla) uit Treviso.

Eten

Cantine del Vino Già Schiavi
cantinaschiavi.com

Het ziet er misschien uit als een gewone wijnwinkel, maar deze legendarische zaak aan het kanaal serveert ook de beste cicchetti (Venetiaanse tapas) ten zuiden van het Canal Grande. Kies uit het indrukwekkende aanbod of stel je eigen hapjes samen.

Salvmeria
salvmeria.com

Deze coole cicchetteria serveert uitstekend eten en verrukkelijke Veneto-wijn per glas. Echte fijnproevers gaan voor cicchetti met zachte baccalá (kabeljauw) op polenta, gemarineerde garnalen en Fassone-rundvlees met pepers. Neem als hoofdgerecht bijvoorbeeld tonijn in een sesamkorstje, warme aardappelsalade met radicchio en lekker vullende vislasagne.

Drinken

Al Parlamento
alparlamento.it

Hele wetenschappelijke carrières en internationale romances zijn te danken aan de sterke espresso, cocktails tijdens happy hour (18-21 uur) en heerlijk vullende tramezzini (belegde driehoekige boterhammen). Door het raam heb je prachtig zicht op het kanaal.

Osteria al Squero
osteriaalsquero.wordpress.com

Trek je na een wandeling langs de Zattere terug in dit gezellige barretje recht tegenover de oudste gondelwerkplaats van de stad. De wijn is goed geprijsd en de cicchetti gevarieerd en heerlijk. Het zit er wel vaak vol met locals en zelfs ’s winters staan de vaste klanten tot aan buiten. Vul een kartonnen bord en ga erbij staan.

Slapen

Ai Tagliapietra
aitagliapietra.info

Het ligt dicht bij het Piazza San Marco en is precies wat een b&b moet zijn: gezellig, bescheiden, comfortabel en erg redelijk geprijsd. Dat komt allemaal door de uitstekende gastheer Lorenzo, die klaarstaat om je goede koffie en ontbijt te geven plus uitstekende adviezen. Er zijn maar drie simpele, stijlvolle kamers, dus reserveer op tijd.

Openingsbeeld: tunart / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram