Minigids: avond in Madrid

Redactie Lonely Planet

De stad van de siesta’s bloeit in de avond op. Gebruik deze gids om de Spaanse hoofdstad in zijn element te zien: na zonsondergang. Je vindt eten, bars, clubs en late bezienswaardigheden, plus een selectie van de beste tapastentjes. 

Bezienswaardigheden

Centro de Arte Reina Sofia €€
(museoreinasofia.es;  Calle de Santa Isabel 52)

De beste collectie 20ste-eeuwse kunst in de stad is de meeste avonden open tot 21 uur (met gratis toegang vanaf 19 uur) en is het thuis van Picasso’s beroemde schilderij Guernica. Andere publiekstrekkers zijn werken van Salvador Dalí en Joan Miró.

Plaza de la Puerta del Sol

Op het officiële middelpunt van Spanje ligt Puerta del Sol (Poort van de Zon), een gracieuze, drukbezochte halve maan met elegante gevels. Het hoofdgebouw op het plein, de Casa de Correos, is in 1768 als postkantoor gebouwd. Op oudjaarsavond verzamelen de mensen zich hier om op middernacht te wachten; bij elke klokslag eten ze een druif. Aan de oostkant staat een beeld van een beer die een madroño (aardbeiboom) besnuffelt, het officiële symbool van de stad.

Plaza Mayor

Het grote centrale plein van Madrid, een zeldzame maar weidse opening in de dicht opeengepakte straten van het centrum, is een van de mooiste open ruimtes van Spanje. Het stamt uit 1619 en is een glansrijke combinatie van imposante okerkleurige gebouwen, avontuurlijke historische verhalen en een bruisend straatleven op de kasseien.

Eten

Casa Mingo Asturisch €
(casamingo.es; Paseo de  la Florida 34)

Casa Mingo, geopend in 1888, is een bekend ciderhuis dat specialiteiten serveert uit Asturias, in het noorden van Spanje. Ze houden het simpel, met een focus op pollo asado (gebraden kip) met een fles cider. Chorizo a la sidra (chorizo met cider), queso cabrales (blauwe kaas uit Asturias) en het winterlunchgerecht cocido (stoofpot) zijn andere toppers.

La Favorita Spaans €€
(restaurantelafavorita.com; Calle de Covarrubias 25)

La Favorita, gevestigd in een prachtige oude villa, is beroemd om zijn opera-aria’s, gezongen door professionele zangers die zich voordoen als obers. Op een zomeravond is het goed toeven in de binnentuin, met muziek en eten (dat neigt naar de keuken van de regio Navarra) van topkwaliteit.

Restaurante Sandó Modern Spaans €€€
(restaurantesando.es; Calle de Isabel la Católica 2)

Juan Mari Arzak, een van de beroemdste koks van Spanje, heeft zich eindelijk in Madrid gevestigd. Hij laat Baskische innovatie los op lokale tradities; zijn kookkunsten manifesteren zich in gerechten als tonijn met gember en hibiscus.

Drinken

Café Belén €€
(elcafebelen.com; Calle de Belén 5)

Café Belén is cool op alle vlakken, met ontspannen muziek, gedimd licht, keus uit goeie drankjes (vooral de mojito’s) en een nuchtere clientèle die het toppunt is van nonchalante verfijning.

El Viajero €€
(elviajeromadrid.com; Plaza de la Cebada 11)

Het dakterras met prachtig uitzicht op het centrum is ongetwijfeld het hoogtepunt van deze bar in La Latina. Met warm weer is het bijna onmogelijk om een tafel te krijgen. Ons geheim? Vaak wordt het terras om 20 uur even gesloten om op te ruimen; sta klaar om toe te slaan als het weer open gaat en bewaak dan je tafel met je leven.

La Terraza del Urban €€€
(hotelurban.com; Hotel Urban, Carrera de San Jerónimo 34)

Dit terras dingt naar de titel “beste dakterras in Madrid”; het ligt bovenop vijfsterrenhotel Hotel Urban en heeft navenante prijzen, maar is elke euro waard. De bar is alleen met warm weer open. Als je last hebt van hoogtevrees kun je op de benedenverdieping terecht bij het even luxe Glass Mar.

Entertainment

Café Central €€
(cafecentralmadrid.com; Plaza del Ángel 10)

In 2011 zette jazzmagazine Down Beat deze art-decobar op de lijst van ‘s werelds beste jazzclubs, de enige plek in Spanje met die prestigieuze bekroning. Grote internationale namen als Chano Domínguez, Tal Farlow en Wynton Marsalis hebben hier gespeeld en je hoort hier alles van Latin jazz tot tango en klassieke jazz.

Café La Palma €
(cafelapalma.com; Calle de la Palma 62)

Deze club en muziekhal heeft onvoorstelbaar veel afwisseling in zijn doolhof van zalen gepropt. Aan de achterkant spelen hippe lokale bands en aan de voorkant verzorgen dj’s een goed feest.

Sala El Sol €
(salaelsol.com; Calle de los Jardines 3)

Weinig uitgaansgelegenheden in Madrid zijn zo geliefd als Sala El Sol. Na de opening in 1979 werd het al snel het belangrijkste podium van alle iconen van die tijd, zoals Nacha Pop en Alaska y los Pegamoides. Nu is het vooral rock and roll uit de jaren 70 en 80, maar soul en funk komen ook aan bod. Na de show draaien dj’s rock, fusion en electronica.

Slapen 

60 Balconies Recoletos €€
Voor kunstliefhebbers
(60balconies.com)

In deze frisse, moderne appartementen in een chique hoek van Chueca voelt het alsof je je eigen stulpje in Madrid hebt gevonden.

Hostal Madrid €
Voor een kleine beurs
(hostal-madrid.info)

Dit goed georganiseerde hostel met vriendelijk personeel heeft 24 kamers met bakstenen muren en een inrichting die veel driesterrenhotels naar de kroon steekt.

Hotel Orfila €€€
Voor een koninklijk gevoel
(hotelorfila.com)

Een van de beste hotels van Madrid, met alle luxe van een vijfsterrenhotel, plus een chef-kok met twee Michelinsterren en uitmuntende service.

Meer informatie

Lees onze gids Madrid (Eng.; shop.lonelyplanet.com; €16,50) of Pocket Madrid (€9,95). De stad staat ook in onze app Guides die je gratis kunt downloaden.

Openingsbeeld: Eloi_Omella / iStock