Levensveranderende reis: Varanasi

Redactie Lonely Planet

We hebben allemaal wel opvallende ervaringen gehad op reis, plekken of gebeurtenissen die ons een ander perspectief op de wereld gaven. Voor reisjournalist Matt Phillips was dat Varanasi in India. 

Ik stond op het punt om voor het eerst in mijn leven alleen te reizen en (het klinkt misschien wat dramatisch) ik was bang dat ik niet meer thuis zou komen. India riep me en op mijn rug had ik een tas halfvol met injectienaalden. Een paar weken hiervoor leerde ik dat ik precies om de twaalf uur mezelf in mijn buik moest injecteren met bloedverdunner. Ondanks mijn overweldigende angst voor de dood wist ik dat ik wel moest gaan. Ik was een jonge, succesvolle geoloog, maar ik was niet blij met mijn leven en hoopte dat dit solo-avontuur me een duwtje in de goede richting zou geven. Ik landde in Varanasi, misschien wel de indrukwekkendste stad in India. Het is vooral voor Hindoes een heilige plaats om te sterven; doodgaan in Varanasi hen bevrijdt van de cyclus van geboorte, dood en reïncarnatie, dus de stad verwelkomt ontelbaar veel Indiase pelgrims in hun laatste dagen. Het zien van een lijk is doodnormaal en toen ik er nog maar een paar minuten was werd de eerste van vele al langs gedragen. De straten zijn vol leven en armoede en alle aanblikken, geluiden en geuren die daar bij horen. De situatie was intenser dan ik me ooit had voorgesteld, laat staan meegemaakt. Maar toen ik aankwam op de westoever van de rivier de Ganges en over alle brandstapels uitkeek naar het gras op de uiterwaarden van de andere oever, voelde ik een overweldigende vredigheid.

De levensles

Op de oever van de Ganges aanschouwde ik leven en dood in al hun glorie en op dat moment wist ik dat ik niet alleen van India hield, maar ook van mijn eigen leven. Mijn diepste realisatie? Dat het niet het ergst denkbare zou zijn om te sterven; maar om niet werkelijk te leven. Ik had gelijk. Die bange, jonge geoloog keerde niet terug naar huis, maar ik wel.

Openingsbeeld: Adrian Pope / Getty Images