Great Escape: een dagje Dresden

Redactie Lonely Planet

2019 is alweer in zicht: tijd om vooruit te kijken en een uitgebreide roadtrip te plannen voor na de winter. In het oosten van Duitsland vind je een keur aan reiservaringen, van lekker eten en kanotochten tot herboren architectuur, rotsklimmen en veel meer. Deze keer een dagje Dresden.

De ouderwetse raderstoomboten op de rivier de Elbe geven Dresden een snufje New Orleans, alsook het jaarlijkse jazzfestival Dixieland in deze hoofdstad van Saksen. Maar voordat er ooit een scheepshoorn over de oevers schalde, werd de stad ook wel het “Florence aan de Elbe” genoemd, vanwege alle verzamelde kunst en kennis. 

De koepel op de Frauenkirche in Dresden bestond twintig jaar geleden nog niet; een groot deel van Dresdens skyline is nog in wording. | Foto: Querbeet / iStock

Alles gebeurde onder het toezicht van de prachtige belvormige koepel van de Frauenkirche, waar de barokke speelsheid de hoekige symmetrie van de kerk verzacht. Totdat in de laatste maanden van WO2 het geheel uiteenknalde in de verzengende hitte van een bombardement dat het oude hart van de stad goeddeels platlegde.

Gedurende de volgende vier decennia van Oost-Duitsland bleven de weinige overgebleven muren en een enorme berg gebroken steen onaangeroerd liggen, als een vredesmonument. ‘Ik heb de Frauenkirche nooit als een gebouw gekend, alleen als een ruïne,’ zegt gids Anett Orzyszek. ‘Elke februari gingen we erheen om de omgekomen gezinnen te herdenken. In de laatste jaren van de DDR was het een plek om de politiek te bespreken. Je zou kunnen zeggen dat hier een revolutie is begonnen.’ 

De Fürstenzug heeft de tweede wereldoorlog wonder boven wonder zonder schrammetje overleefd. | Foto: Jule_Berlin

Op de Neumarkt wacht ze even terwijl er een paard-en-wagen voorbij rammelt. ‘Zelfs na het einde van het communisme dacht ik dat de kerk nooit zou worden herbouwd. Ik dacht toen dat we het geld wel ergens anders voor konden gebruiken.’ Maar sinds 2005 staat de Frauenkirche er weer, dankzij een heldhaftig wederopbouwproject door de hele stad waarbij ook het koninklijk paleis, de opera en de colonnades van de Zwinger zijn herrezen, maar ook veel andere vroegere en toekomstige monumenten. ‘Nu moet ik zeggen dat het een goede beslissing is geweest om de kerk te herbouwen,’ zegt Anett.
(gratis toegang; frauenkirche-dresden.de) 

Je zou bijna vergeten dat sommige dingen in Dresden het ook gewoon hebben overleefd; de Fürstenzug (“Prinsenoptocht”) beeldt de Saksische vorsten tot 1127 uit op een muur met 24.000 porseleintegels, die tijdens WO2 wonder boven wonder nauwelijks een schrammetje hebben opgelopen. Vanaf een steigerend paard uit begin 1700 kijkt August de Sterke neer op de voorbijgangers.

Naar verluidt verwekte August de Sterke zo'n 300 buitenechtelijke kinderen en kon hij hoefijzers breken met zijn blote handen. | Foto: K-samurkas / iStock 

Naar verluidt verwekte hij 300 buitenechtelijke kinderen en kon hij hoefijzers met zijn blote handen breken. ‘Als man moest je in die tijd hoge hakken en een pruik dragen om in de smaak te vallen bij vrouwen,’ zegt Anett, terwijl ze op zijn rijkleren wijst. Dankzij August werd Meissen, net buiten Dresden, de eerste plek in Europa waar met succes porselein in Chinese stijl werd geproduceerd.

Wellicht werd Dresden door dit koninklijke voorbeeld aangemoedigd om in alle hoeken en gaten extravagante voorwerpen te plaatsen. Aan de overkant van de Elbe in de Neustadt (waar de gebouwen vaak ouder zijn dan die in de Altstadt, omdat ze minder zijn gebombardeerd) vind je Pfunds Molkerei, ongetwijfeld ’s werelds extravagantste zuivelwinkel.

Elk oppervlak van de zaak is versierd met engeltjes, hoornen des overvloeds en fantasiedieren. En een paar straten verderop brengt de Kunsthofpassage deze mentaliteit mee naar de 21ste eeuw. Een van de verborgen ruimtes daarin is het Hof van de Elementen, waar een Heath Robinson-achtige constructie van pijpen een soort muziek maakt als het regent.
(kaasspecialiteiten vanaf €3,00; pfunds.de)

Het volledige Great Escape Oost-Duitsland artikel lees je in het extra dikke Lonely Planet winternummer. Bestel ‘m hier.

Openingsbeeld: MikeMareen / iStock