Ga naar Spanje voor een alternatieve stedentrip in Segovia

Redactie Lonely Planet

Laat op je volgende Europese reis de bekendere plekken links liggen en bezoek Segovia in Spanje, een stad die vaak ten onrechte over het hoofd wordt gezien.

Steek vanuit Madrid de heuvels over en je komt terecht in een terracottakleurig stadje met een smakelijk stukje Spaanse geschiedenis

Waar de locals te vinden zijn

‘Calle de los Bares’ is de onofficiële naam voor Calle de la Infanta Isabel, die uitkomt op Plaza Mayor. Op warmere avonden zit het buiten helemaal vol, maar als er een flinke bries staat houden de stevige muren van tapasbars als Mesón José María het publiek warm.

De smaak van de stad

Als de Segovianen niet aan het smullen zijn van varkensvleesgerechten als cochinillo asado (gebraden speenvarken) en judiones de la granja (een stoofpot met bonen en ham), dan zetten ze hun tanden in ponche segoviano, een citroensponscake met marsepein en poedersuiker. Een van de beste plekken om je tandglazuur uit te dagen is patisserie Limón y Menta bij Plaza Mayor. Begeef je later op de avond naar wijnbars als Bodega del Barbero of La Tasquina om wijnen uit de Ribera del Duero te proeven.

Het nieuwste van het nieuwste

De grootste recente internationale krantenkoppen over Segovia draaiden om een duivels dilemma: het plaatsen van een komisch standbeeld van Satan bij het Romeinse aquaduct. Hij verwijst naar de lokale legende van een jong meisje dat genoeg had van het dragen van water en haar ziel aan de duivel beloofde als hij haar leven makkelijker kon maken. Hij moest het aquaduct dan in één nacht afbouwen, maar in verschillende versies van het verhaal schoot God te hulp door de zonsopgang te vervroegen, of het meisje leidde de duivel constant af tijdens het werk, waardoor er aan het begin van de dag nog één steen miste. In beide gevallen ging de deal niet door.

El Acueducto | Foto: herraez/iStock

Drie onmisbare ervaringen

  • De Romeinen bouwden zo'n 2.000 jaar geleden El Acueducto (foto boven) van granieten blokken, zonder ook maar een likje specie. Het is een symbool van de stad en een mooi staaltje klassieke hydraulische bouwkunst. Het 167 bogen tellende aquaduct loopt boven een plein bij de ingang van het oude centrum, en is de voornaamste reden dat het geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst is geplaatst.
  • Wat in de meeste andere steden de kenmerkende attractie zou zijn (als er geen Romeinse bogen waren om de spotlight te stelen), is het Alcázar. Het is een fort op een heuvel dat sinds het verkrijgen van zijn Arabische naam al talloze keren verbouwd is. De van heksenhoeden voorziene, Rapunzelachtige torens zien er nog middeleeuwser uit dan in de middeleeuwen, maar het is vermakelijk overdreven.
  • De sporen van de Joodse geschiedenis van Segovia zijn samengebracht in het Centro Didáctico de la Judería, in het 15de-eeuwse huis van Abraham Seneor, een van de belangrijkste historische figuren van de gemeenschap. Je kunt de Sefardisch-Joodse keuken proeven bij El Fogón Sefardí, een restaurant in het prachtige hotel Hotel Spa La Casa Mudéjar.

Reistips

Het hogesnelheidstreinstation vijf kilometer buiten de stad verbindt Segovia met Madrid (en het dichtstbijzijnde grote vliegveld) in een halfuur (renfe.com). Er gaan langzamere en minder frequente diensten naar het centrale station van Segovia. Kijk voor meer informatie op turismodesegovia.com

Dit artikel komt uit het maartnummer van Lonely Planet magazine. Meer alternatieve citytrips ontdekken? Bestel het magazine hier!

Openingsbeeld: Massimo Borchi / 4Corners