Ga naar Oostenrijk voor een alternatieve stedentrip in Graz

Redactie Lonely Planet

Laat op je volgende Europese reis de bekendere plekken links liggen en bezoek Graz in Oostenrijk, een stad die vaak ten onrechte over het hoofd wordt gezien.

De op een na grootste stad van Oostenrijk barst van de ouderwetse charme en verrast met opvallende, gedurfde architectuur

Waar de locals te vinden zijn

De noordwestelijke wijk Lend stond lang in de schaduw van zijn buren. Nu wint het gebied aan populariteit om zijn cafés vol studenten en afgeleefde bars, en om de boerenmarkt Lendplatz die elke ochtend wordt gehouden, behalve op zondag. En dan is er nog een keur aan vintage shops en interessante start-ups van beginnende ontwerpers.

De smaak van de stad

Het beroemdse voedselproduct dat in de omliggende regio Stiermarken wordt geproduceerd is pompoenzaadolie. Het is rijk en nootachtig en heeft een bijzondere kleur: van donkergroen naar rood terwijl je giet. De olie wordt vrijwel overal in gebruikt, van dressings tot vanille-ijs. Het staat op elk
menu als Kürbiskernöl  of gewoon Kernöl. Bij Thomawirt, waar ze heerlijke moderne versies van herbergklassiekers serveren, gebruiken ze pompoenzaden in het korstje van de Backhendl (gefrituurde kip). Vraag hier en zeker ook bij het soortgelijke restaurant Der Steirer om  wijnen uit een van de drie regio’s van Stiermarken (Steiermark in het Duits).

Het nieuwste van het nieuwste

Sinds vorig jaar hebben bezoekers van het heuvelpark Schlossberg een leuke nieuwe optie voor de afdaling. De 175 meter hoge Schlossbergrutsche is een glijbaan voor volwassenen (of kinderen langer dan 1,30 meter). Je glijdt in ongeveer 40 seconden in een spiraal door het binnenste van de berg en komt er aan de voet van de heuvel weer uit.

De klokkentoren op de Schlossberg | Foto: spectral-design/iStock

Drie onmisbare ervaringen

  • Het mooiste uitzicht op het oude centrum, dat op de Werelderfgoedlijst staat, krijg je na een klim de 473 meter hoge, beboste Schlossberg op. Met de lift of de kabelspoorweg kom je wat minder bezweet aan op hetzelfde uitkijkpunt met een emblematische 16de-eeuwe klokkentoren.
  • De moderne tegenhanger van de toren als icoon van de stad is het Kunsthaus Graz, een hedendaagse kunstgalerie met wisselende tentoonstellingen, vanuit het historische centrum gezien aan de overkant van de rivier. Het lijkt qua architectuur totaal niet op zijn plaats met zijn vreemde bolvorm en uitsteeksels als octopuszuignappen, maar de locals lijken hun “vriendelijke alien” met open armen te hebben ontvangen.
  • Op een wandeling door het oude centrum kom je zowel grootse barok tegen als verstopte hoekjes. Ga naar Kastner & Öhler, de beste winkel in Graz voor je Alpenuitrusting. En ook al zit je misschien niet direct te wachten op dirndls en lederhosen, het ambachtelijke Steirisches Heimatwerk is zeker een bezoekje waard. Zodra je maag begint te knorren, moet je bij Hofbäckerei Edegger-Tax (sinds 1569) zijn voor een gebakje of een doosje zoete koekjes met nootjes.

Reistips

KLM vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Graz. Vanuit Brussel reis je via Amsterdam of Wenen. De trein van Wenen naar Graz doet er 2 uur en 35 minuten over. Kijk voor meer informatie op graztourismus.at

Dit artikel komt uit het maartnummer van Lonely Planet magazine. Meer alternatieve citytrips ontdekken? Bestel het magazine hier!

Openingsbeeld: Oleh_Slobodeniuk/iStock