Fiets door de wijngaarden van Toscane

Redactie Lonely Planet

De glooiende heuvels en wijngaarden van Toscane zijn het klassieke Italiaanse landschap, bekend geworden door hun prominente rol in Rennaissanceschilderijen, romantische films en miljoenen foto’s op Instagram. De perfecte manier om deze lappendeken van wijnvelden, olijfgaarden, gouden graan en groene weides te verkennen is op de fiets, terwijl je de warme zon op je schouders voelt en de delicate geuren in de lucht ruikt – met bijkomend voordeel dat je de regio op een ontspannen tempo ervaart. 

De Toscaanse topologie is best uitdagend op de fiets, maar niet té; dwars door licht golvende hellingen met soms een pittige klim om pittoreske heuveldorpjes te bereiken of prachtige uitzichten te kunnen zien, voordat je weer neerwaarts snelt. Op elk moment verandert het aangezicht, van boerderijen omgeven door cipressen in de verte tot de geometrische lijnen van druivenranken vol fruit. Laat het verkeer links liggen en volg de strade bianche, een netwerk van oude, onverharde weggetjes van wit kalksteenstof en gravel.

Een van de bedrijven die er het proberen waard zijn is We Bike Tuscany, dat één- en meerdaagse fietstochten organiseert, ook op maat. Zoals een vierdaags uitstapje rondom het vredige, fotogenieke Val D’Orcia (webiketuscany.com). Urban Bikery verhuurt speciale offroad e-bikes met gps-toestellen die zijn geprogrammeerd met fietsroutes in de omgeving van Montepulciano. Ook bieden ze twee tochten met gids: een tocht van vier uur en 22 kilometer, langs twee wijnhuizen (inclusief proeverij), en een vergelijkbare ervaring langs landschappen die op het witte doek zijn vereeuwigd (urbanbikery.it). 

Openingsbeeld: Philip Lee Harvey