Een perfect weekend in Praag

Redactie Lonely Planet

"De Gouden Stad", zoals Praag ook wel genoemd wordt, is het hele jaar door perfect voor een stedentrip: een bewandelbaar centrum, tientallen kerktorens, leuke bars en uitstekende restaurants. Maar in de wintermaanden lijkt deze stad nog net even dat beetje extra te krijgen, wanneer de lampjes branden en er op elke straathoek een kerstsfeer lijkt te hangen. 

De trdelník wordt van de trdlo gehaald | Foto: jarin13 / iStock 

De lekkernij

Er is nogal wat discussie over waar de cilindervormige lekkernij gegrild boven warme kolen nou echt vandaan komt. De rol staat in Hongarije bekend als de Kürtőskalács, in Duitsland als Baumstriezl en in Tsjechië als Trdelník, maar komt hoogstwaarschijnlijk uit Transsylvanië. Maar het streetfood is inmiddels zo verweven met het straatbeeld van Praag dat dat eigenlijk niet uitmaakt: in Praag eet je Trdelník. In het winterseizoen zijn de Trdelník vaste prik op alle kerstmarkten en is het heerlijk om even dicht bij de kolen te gaan staan en te kijken hoe de bedreven bakkers stroken deeg om de “trdlo” wikkelen, de cilinder met suiker bedekken en de rol boven open kolen grillen tot het deeg bruin is en de suiker gekarameliseerd. Je kunt het deeg zo eten, maar als je zin hebt in wat extra’s kun je de Trdelník ook nog met bijvoorbeeld kokos, chocolade of walnoot laten bedekken of op sommige plekken zelfs laten vullen met ijs. 

Tijdens de Christmas Food Tour ontdek je culinaire schatten in de straten van Praag | Foto: Linda Ismaili

De wandeling 

De ultieme manier om een stad te ontdekken is aan de hand van het eten. Er is dan ook geen betere manier om Praag te verkennen dan met een Food Tour. George en Leona van Prague Food Tour organiseren een aantal verschillende tours die in korte tijd inzicht geven in de cultuur, de geschiedenis en de bewoners van Praag. De Delicious Food Tour en de Scrumptious Food Tour worden het hele jaar door georganiseerd, maar als je in de winter komt is het een nog veel beter idee om de Christmas Food Tour te volgen. Laat Leona je meevoeren van restaurant naar restaurant om (heel veel) traditioneel Tsjechische eten te proberen, grote pullen Pilsner en kleine glaasjes Becherovka te drinken en op de markt heerlijke warme kerstdranken te proeven. Daarnaast geeft de enthousiaste Tsjechische local je een spoedcursus in Tsjechische kersttradities, waardoor je na een paar uur het idee hebt dat je de Tsjechen door en door kent.

Ontdek het werk van Alfons Mucha | Foto: Mucha Trust 2016

Het museum

Hoewel hij van oorsprong niet uit Praag komt, zijn de inwoners van de stad toch maar wat trots op Alfons Mucha. De in 1860 in Zuid-Moravië geboren Art Noveau-schilder bracht de laatste decennia van zijn leven door in de stad waar nu een museum aan hem is gewijd. Mucha dankte een groot deel van zijn succes aan de Parijse filmposters, veel waarvan hij maakte voor de beroemde Parijse actrice Sarah Bernhardt. Sta even stil bij Gismonda, de poster waar Mucha zijn doorbraak aan te danken had. Het intieme museum huist naast zijn Parijse filmposters ook veel van zijn schilderijen en decoratieve panelen. Daarnaast hangen er foto’s van zijn familie, vrienden en modellen. En als je er allemaal even geen wijs uit wordt, de behulpzame dames die werkzaam zijn in het museum vertellen je met alle liefde en enthousiasme alles over het leven van de 20ste eeuwse schilder.

Lees ook: Plezierige sferen op de Karelsbrug in Praag. 

Openingsbeeld: Rglinksy / iStock