De stadse smaken van Kopenhagen

Redactie Lonely Planet

Er is een decennium verstreken sinds New Nordic Cuisine een fenomeen werd en de inwoners van Kopenhagen moeten er nog steeds aan wennen dat hun woonplaats een gastronomische hoofdstad is geworden.

Nog lang voordat Noma bovenaan de lijst van beste restaurants prijkte, brachten vissersbootjes hun vangst al binnen in de Nyhavn, met zijn vrolijk gekleurde huizen, en brachten de boeren van het Deense platteland hun rund- en varkensvlees naar de pakhuizen van Kødbyen, net ten westen van het centrum.

In dit gebied, dat – met een knipoog naar NYC – ook wel vertaald kan worden als het Meatpacking District, kun je genieten van begeleide tours door het verleden en de toekomst van eten in Kopenhagen. Proef modern smørrebrød (rijkelijk belegd roggebrood), varkenskroketjes en charcuterie, bier en akvavit (sterke drank), en een heel scala aan andere specialiteiten in dit deel van de stad, dat zich nu van achtergesteld, lelijk eendje ontpopt tot hippe zwaan.

Nyhavn; een maaltijd met worst | Foto: dutchscenery / iStock

Make it happen

De West End Gourmet Tour vindt plaats op vrijdag en zaterdag om 11 uur
‘s ochtends en duurt drie uur (€112; copenhagen.foodtours).

Vlieg vanaf Amsterdam met SAS of Norwegian Air naar Kopenhagen (vanaf €75; skyscanner) of vanuit Brussel met Ryanair (vanaf €20; ryanair).

Bertrams is het kleinste boetiekhotel van de Guldsmedengroep in de stad.
Het heeft kamers met veel steen en onbewerkt hout, spectaculaire baden en een aankleding in Bali-stijl (vanaf €106; guldsmedenhotels).

Verder lezen? Dit artikel komt uit het februarinummer van Lonely Planet! Bestel hem hier.

Openingsbeeld: 101 cats / Getty Images